 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1976/3827
K: 1976/3827
T: 06.10.1976
DAVA : Dikkatsizlik ve tedbirsizlik neticesi ölüme sebebiyet vermekten sanık Salih Haluk'un yapılan yargılanması sonunda : TCK.nun 455/1. maddesi uyarınca 2 sene hapis, 250 lira ağır para cezalariyle mahkumiyetine, 647 sayılı kanunun 4. maddesi gereğince hapis cezasının 14600 lira ağır para cezasına çevrilmesine 6085 sayılı kanunun 60/E maddesi gereğince şoför ehliyetnamesinin 6 ay süre ile geri alınmasına dair İstanbul 1. Ağır Ceza mahkemesiden verilen 16.3.1976 gün ve 299 esas, 54 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi sanık vekili tarafından istenilmiş ve şartı depo parası ile yerine getirilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : 21.11.1975 günlü bilirkişi inceleme tutanağı duruşmalara ve hükme iştirak eden hakimlerden 12633 sicil H. Tirkeş ve zabıt katibi E. Baytören tarafından düzenlenmiş ve imza edilmiş bulunmasına göre tebliğnamedeki bozma düşüncesine iştirak edilmemiştir.
İşin duruşmaya toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkeme tahkikat sonucuna,
Özellikle 8.12.1975 günlü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlileri tarafından verilmiş bilirkişiler raporunda yazılı,
"Sanık olarak sanığın kazanın oluşunda 5/8 oranında kusurlu bulunduğu, diğer kusur oranının ise tamamen aşınmış arka lastiklerin kaygan zeminde ve viraj dönüşünde olduğu ve bu nedenle sanığın kusur oranından indirim yapıldığı,
Görüşüne karşın mahkemece :
"... Sanığın eski otomobilinin bu durumunu nazara almıyarak çok yüksek sür'atle sevk ettiği, araba içindekilerinin ihtarına rağmen hızını kesmediği ve bu hızla Hacı Osman bayırının yol kavşağına girerken hız nedeni ile direksiyon hakimiyetini tamamen kaybederek arabasını devirdiği... daha evvel gazinoda alkol aldığına şahadet edildiği olay başlangıcında sanığın trafik polislerinde % 100 kusurlu bulunduğu sanığın ıslak yol durumunu nazara almadığı, dişleri bilenmiş ve aşınmış kabak lastikleri kullanmaması kullandığı takdirde ıslak bir zeminde kavşağa çok yüksek bir süratle girmemesi gerektiği böylece Teknik Üniversite bilirkişileri tarafından verilmiş ve indirilmiş kusur oranına itibar edilmeyeceği sonuç olarak sanığın bu sayılan nedenlerle olayda tam kusurlu bulunduğu..." yolundaki tartışma ve takdir oluşa uygun ve doğru bulunmuştur.
Bu nedenlerle sanık vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, depo parasının gelir yazılmasına 6.10.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.