Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
8. Ceza Dairesi
E: 1976/2878
K: 1976/4105
T: 18.05.1976
DAVA : Komünizm propagandası yapmaktan sanık Saffet Rüştü'nün yapılan yargılaması sonunda : Beraetine dair ANKARA 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 22.1.1976 gün ve 218 esas, 5 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilerek incelendi gereği düşünüldü :
KARAR : Henüz öğrenim çağında ve Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi bulunan ve aynı zamanda matbaacılıkla iştigal eden sanık Saffet Rüştü'nün komünist lider ve tatbikçisi Lenin'in 1894 - 1920 yılları arasında yazmış olduğu yazılarla, bu tarihler arasındaki çeşitli zamanlardaki konferaslarda yaptığı komünizm propagandalarından alınan bölümlerinden derlenen kitabı İngilizce aslında " PORLETERYA PARTİSİ ÜZERİNE " başlığı altında tercüme ederek kendisine ait Teori Yayınevinde, Ocak 1975 tarihinden itibaren yayınladığı yollu beyan ve ikrarları münderecatına savunmalarına ve filhakika sanığın tercüme sırasında kitaba kendisinden bir şeyler ilave etmemiş bulunmasına rağmen, yasa yönünden buna gerek bulunmamasına, Anayasının 21. maddesinin TCK.nun 141 ve 142. maddeleri kapsamı dışındaki bilim ve sanat eserleri hakkında geçerli olmasına ve nihayet TCK.nun 162. maddesi hükmü münderecatına, sanığın amacına bu kitabı, Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda çevirip yayımlamasında aramanın gerekir bulunmasına ve bilirkişi raporunda da açıklandığı üzere sözü edilen kitabın muhtelif sahifelerinde aşağıda belirttiği üzere :
S/5 "Kominist Parti Marksist teorinin yol gösterdiği siyasal bir partidir. Yalnız Marksist teorinin yol gösterdiği bir parti öncülük görevini yerine getirebilir."
S/5 "İktidarın Proleterya tarafından ele geçirilmesinde sosyalizm ve kominizm gerçekleşmesinde proleteryanın sınıf mücadelesinin örgütlenmesi ve ona öncülük edilmesi parti programının özünü oluşturur.
Parti programı nihai hedefini ortaya koymalıdır. Özel çıkarlar uğruna genel çıkarları veya mücadelenin ayrı adımlarındaki özel görevler uğruna temel görevleri unutmayınız. Bir ülkedeki proleter müdahalenin çıkarları dünya ölçeğindeki proleter mücadelenin çıkarlarına tabi olmalıdır."
S/6 "Parti nihai amacına ulaşmak için, siyasal iktidarın işçi sınıfının ellerine geçmesini sağlamalıdır.
İşçi sınıfı iktidarı barışçı yolla almayı elbette tercih ederdi; ancak iktidarın devrimci yoldan ele geçirilmesini reddetmek burjuvazi ve bütün mülk sahibi sınıfların önünde utanç verici bir geri çekilmeden başka bir şey değildir."
S/6 "Bu tür çalışmayı protelerya diktatörlüğünün görevlerinden biri olarak görmeli ve bunun milyonlarca insana hizmet etmesini sağlamalıdır."
S/7 "Devrimin zaferinin en temel kaynağı kitlelerin devrimci gücüdür."
S/8 "Parti oportünizme ve revisyonizme karşı uzlaşmaz bir mücadele yürütmelidir."
S/59 "Oportünistler devrimci teoriyi reddelerler ve her türlü devrimci programı, devrimci partinin, devrimci taktiklerin, gereksizliliğini savunurlar ve barış içinde reform ve sınıf işbirliği yolunu izleyecek bir birleşik demokratik parti özlemini duyarlar."
S/8 "Yeni tip proleterya partisi bir sınıf partisi olup bilinçli, militan kitlelerle bağları olan disiplinli bir devrimci partidir."
S/12 "Parti kurmak için yalnızca (Birlik) diye haykırabilmek yetmez. Buna ek olarak bir çeşit siyasal program, siyasal bir eylem gereklidir.
Troçki, Vperyolcular, Polanyalılar, Paris manşevikleri ve bazı bolşevik parti üyelerinin kurduğu tesfiyeciler bloku baştan rezil bir çöküşe mahkumdu, çünkü bu blok ilkesizlik, iki yüzlülük ve boş laflar üzerine kurulmuştur. Bu yaygaracılar en nihayet kendileri için çok karışık ve güç olan şu sorunu çözmeye girişseler hiç fena bir şey olmayacak; kimlerle birlik istiyorlar. Eğer tasfiyecilerle birlik olmak istiyorlarsa bunu neden yüzlerini ekşitmeden söylemiyorlar, eğer tasfiyecilerle birliğe karşı iseler ne tür birlik için yaygara koparıyorlar."
S/14 "Nihai amacı proleteryanın siyasal iktidara el koymak.."
S/15 "Var olan devlet ve toplumsal sisteme karşı olan bütün devrimci hareketleri desteklemenin sosyal-demokrasinin görevi olduğunu düşünüyoruz. Ve biz sosyal-demokrasinin hedefi siyasal iktidarın işçi sınıfı tarafından ele geçirilmesi, mülksüzleştirenlerin mülksüzleştirilmesi ve sosyalist toplumun kurulması olarak görüyoruz."
S/18 Uluslararası kominizmden bahsedilen bölümde :
"...Bu nedenlerle daha şimdiden tümüyle kapitalistleşmiş devletlerde gerçekten proleteryanın öncüsü haline gelmiş işçi partilerinin, enternasyonalizm kavramının ve politikasının uğradığı oportünist ve küçük burjuva pasifist çarpıtmalarına karşı mücadele vermek 1. ve en önemli görevdir."
S/20 - 21 "Bu nedenle, emeğin sermaye tarafından sömürülmesine son vermenin yalnız tek bir yolu vardır ve bu da üretim araçlarındaki özel mülkiyetin ortadan kaldırılmak ve bütün fabrikaları, atölyeleri, madenleri ve bütün büyük toprakları tümüyle topluma devretmek ve sanaiyi sosyalist çizgiler doğrultusunda işçilerin kendi yöntemleri altında sürdürmektir."
"Yönetim işçi sınıfına geçmesi gerekir."
"Bu işçi sınıfı mücadelesinin nihai amacıdır, bu onun tam kurtuluşu için gerekli koşulları oluşturur. Sınıf bilincine varmış, birlik olmuş işçiler bu amaç için mücadele vermelidirler."
S/26 " Proteleteryanın diktatörlüğü eski toplumun güçlerine ve geleneklerine karşı - kanlı ve kansız, şiddete başvuran ve barışçıl, askeri ve ekonomik eğitimsel ve idari - İnatçı mücadeledir. Milyonlarca ve on milyonlarca insanın alışkanlığı müthiş bir güçtür. Mücadale içinde çelikleşmiş bir parti olmadan, söz konusu sınıfta dürüst ve herkesin güvenini kazanmış bir parti olmadan, kitlelerin ruh halini etkileyebilen ve izleyebilen bir parti olmadan böyle bir mücadeleyi başarı ile yürütmek olanaksızdır."
S/27 "Evet, tek parti diktatörlüğü biz bunu savunuyoruz ve bundan vazgeçemeyiz."
S/33 "Öyleyse yoldaşlar iş başına.."
S/34-35 ". Burjuva etkilerine karşı verilecek zorlu ve uzun bir kitle mücadelesi sonunda terk edeceklerdir."
S/41 " Değişikliği zorunlu kılan tek gerçek güç kitlelerin devrimci gücüdür."
"Gücümüzün esas kaynağı işçilerin çalışan köylülerce kaçınılmaz olarak yakınlık duyulup desteklenen, bilinçlikleri ve yiğitlikleridir."
ve S/71 de "Azimle proleterya diktatörlüğü için savaşacak.." denmek suretiyle TCK.nun 142/1-6. maddelerinde belirlenen yayım yoluyla kominizm propagandası yapıldığı aşikar iken, bazı düşüncelerle yazılı şekilde beraat kararı verilmesi Bozmayı gerektirmiş, Cumhuriyet Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen hükmün bu sebeplerden dolayı istem gibi BOZULMASINA, 18.5.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini