 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Hukuk Dairesi
E:1976/2054
K:1976/3162
T:16.03.1976
- KAMULAŞTIRMADA DEĞER BİÇİLMESİ İRTİFAK HAKKI BEDELİNİN HESABI
* YENİDEN BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILMASI
ÖZET:1 - Değer biçilmesinde, emsalin taşınmaz malın bulunduğu yerde olması ve aynı nitelikte bulunması şart değildir. Emsalin kabul edilmemesi halinde gelir esasına göre değer biçilmelidir.
2- İrtifak hakkı bedelinin hesabında, mülkiyeti kamulaştırılmış olan plan yeri çıktıktan sonra taşınmaz malın tamamının irtifak hakkı kurulmasından önceki ve kurulduktan sonraki değeri arasındaki farkın kamulaştırma bedeli olarak saptanması gerekir.
3- Kıymet Takdiri Komisyonuyla bilirkişi kurulunun biçtiği değerler arasında önemli bir fark varsa yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmalıdır.
(6830 s. İstimlak K m. 11/4, 11/6, 11/son)
(20.1.1969 gün ve 4/1, s. Yg. İç. Bir. K.)
Ferruh vekili avukat Adil ile Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü arasındaki kamulaştırma bedeline itiraz davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: Kamulaştırma bedelinin artırılmasına dair verilen yukarıda tarih ve numaraları yazılı hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı idare vekili avukat Engin tarafından süresi içinde verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü.
1-6830 Sayılı Kanunun 11/6. maddesi hükümlerine göre, taşınmaz mala değer biçilmesinde emsalinin kamulaştırma tarihinden önceki satış rayiçlerinin esas tutulması gerekir. Emsalin taşınmaz malın bulunduğu yerde olması ve aynı niteliklere haiz bulunması şart değildir. Bu nedenle bilirkişilerce emsalin uzak yerde olduğu ve değişik karakterde bulunduğundan bahisle kabul edilmemesi doğru değildir. Diğer taraftan, emsal kabul edilmediğine göre sözü geçen 11. maddenin 4. bendi gereğince taşınmaz malın hesap edilecek gelirine nazaran değer biçilmesi icabeder. Bu bakımdan da bilirkişilerin değer takdir şekli kanun hükümlerine uygun değildir.
2- Yine 11. maddenin son fıkrası hükmüne göre irtifak hakkı bedelinin hesabında, mülkiyeti kamulaştırılmış olan plan yeri çıktıktan sonra taşınmaz malın tamamının irtifak hakkı tesisinden önceki değeri ile irtifak hakkı tesisinden sonraki değeri arasındaki farkın kamulaştırma bedeli olarak tesbiti gerekir. Bu nedenle bilirkişilerin irtifak hakkı bedelinin hesabı da kanuna uygun bulunmamaktadır.
3 - Kabul şekline göre de Kıymet Takdiri Komisyonunca biçilen değer ile bilirkişi kurulunca takdir olunan bedel arasında önemli bir fark bulunduğu cihetle 20.1.1969 gün ve 4/1 Sayılı İçtihadı birleştirme kararı gereğince yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılması gerekirken noksan soruşturma ile yazılı şekilde karar verilmesi de isabetsizdir.
4 - Davalı idare vekilinin temyiz itirazları bu bakımlardan yerinde olduğundan kabulü ile hükmün yukarıda yazılı sebeplerden dolayı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA 16.3.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.