 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1976/9242
K: 1976/8717
T: 14.10.1976
DAVA : Davacı avukatı; trafik kazası sonucu müvekkilinin aracının hasara uğradığını ileri sürerek kusur oranına göre 19816,25 lira hasar bedelinin alınmasını istemiştir.
Yapılan yargılama sonunda, dava ilgili dosyalarla sabit olduğundan kusur oranına göre tesbit edilen, 12304 liranın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verildiğine ilişkindir. Temyiz eden: Davalı avukatı.
Temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir yolsuzluk görülmemesine göre öteki itirazların reddi gerekir.
2 - Davalı maddi olayları bildirmek ve takas etmek istediği karşılık alacağın miktarını da belirtmek suretiyle bu alacağının takasını davaya süresinde verdiği cevap dilekçesinde def'i yolu ile ileri sürmüştür. Mahkeme takas iddiasının karşılık dava şeklinde ileri sürülmesi gerektiği esasından hareket ederek bu iddianın bu davadan incelenemiyeceği sonucuna varmıştır.
Takas karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi def'i olarakta ileri sürülebilir ve def'i olarak ileri sürüldüğü hallerde diğer savunmaların tabi bulunduğu yasa hükümlerine tabi olur. Usulün, mahkeme kararında anılan ve karşılık davayı ilgilendiren hükmü, karşılık davanın kabul şartlarından birisini bildirmek üzere yasaya konulmuş bir hüküm olup, takas iddiasını davalı bildirmek üzere yasaya konulmuş bir hüküm olup, takas iddiasının davalı tarafça ancak karşılık dava şeklinde ileri sürülebileceğini bildirmek üzere yasaya konulmuş değildir. Davacının alacak iddiasının ancak bir kısmını ya da tamamını red ettirmeyi amaç tutup kendi yararına bir alacak hükmedilmesini istemeyen bir davalının karşılık dava açması söz konusu olamıyacağından, esas davadan daha az veya ona eşit miktarda karşılık zararı veya alacağı bulunan davalının bunu ileri sürebilmesi için karşılık dava açmaya zorlanması düşünülemez. (Baki Kuru-HMU. 3 Baskı, Ankara-1974, Sayfa 596 ve devamı). Bu sebeplerle mahkemece yapılacak iş bu trafik olayı sonunda davalının da aracında meydana gelen hasar tesbit edilerek ve kusuru oranında göz önünde bulundurularak saptanacak alacağının, davacının alacağından düşülmesi suretiyle sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın ikinci bentte gösterilen nedenle BOZULMASINA öteki itirazların birinci bentte gösterilen nedenle reddine ve peşin harcın istek halinde geri verilmesine 14.10.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.