 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1976/3621
K: 1976/3760
T: 03.05.1976
DAVA : Kendi adına asaleten koca Fevzi'ye vesayeten Ayşe ile Ramazan ve Fadime arasındaki evlatlık sözleşmesinin iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hükmün davalılar tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Evlat edinme sözleşmesi gerçekleşince velayet evlat edinene geçer. Bunun tabii soncu olarakta asıl ana babanın velayet hakkı sona erer. Onun için çocuk hakkında açılacak davada ana ve baba onu temsil edemez.
Bir konuda çocuk ile veli arasında yarar çatışması meydana gelirse küçüğe özel kayyım tayin edebilir. (M.K. 376/2) Öyle ise; Fadime'ye kayyım tayin ettirilmesi, ona dava dilekçesinin tebliğ olunması ve sonucu uyarınca işlem ve yargılama yapılması gerekirken, gerçek temisilci olmayan kişilerin duruşmaya kabuledilmesi suretiyle yargılamaya devam edilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararınn gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine yer olmadığına 3.5.1976 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.