 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1976/2141
K: 1976/2381
T: 18.03.1976
DAVA : Murtaza ile Şokut arasındaki çocuk teslimi davasının yapılan muhakemesi sonunda görev yönünden davanın reddine dair verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı, davalı ile evlilik dışı birleşmelerinden doğan ve velayeti kendisine ait bulunan Makbule'nin iyi yetiştirilmesi için anasından alınıp verilmesini istemiştir.
Gelen nüfus kaydında Makbule, davacının hanesinde: Babası Mustafa, anası Şokut olarak kayıtlıdır. Kaydın hukuki dayanağı açıklanmamıştır.
Taraflar evli olmadıklarına göre, çocuk ya (evlilik dışı doğan çocukların cezasız tesciline) ilişkin kanunlardan biri gereğince tescil edilmiş, veya babalığına karar verilmiş (M.K. 310) ya da tanınmış (M.K. 291) olması sebebiyle kayıtlanmıştır.
Eğer Af Kanunu ile bir tescil sözkonusu ise, çocuk sahih neseplidir. aksi halde nesebi sahih değildir. Her iki durumda da hakim tarafından ana veya babadan birine verilmedikçe velayet, muallakta (askıda) bulunmaktadır.
Çocuk tanınmış veya babalığına karar verilmiş ise velayetin düzenlenmesi görevi 1711 sayılı kanunla değişen Medeni Kanunun 311-313. maddeleri gereğince Sulh Hukuk Mahkemesine, tescil Af Kanununa göre yapılmış ise, velayeti düzenleme görevi Asliye Hukuk Mahkemesine aittir.
A - Nesebi sahih çocuklar için yapılacak iş:
1) Çocuğun af kanunlar uyarınca tescil edildiği anlaşılır ve velayetin babaya verildiği gerçekleşirse, teslimle ilgili uyuşmazlığı inceleme görevi Sulh Hakimine aittir.
2) Çocuk, Medeni Kanunun 291 ve 310. maddeleri uyarınca tescil olunursa bu takdirde teslim, velayetin düzenlenmesi isteğini de kapsadığından az önce belirtilen 1711 sayılı kanunla değişen madeni Kanun hükümleri uyarınca görevi yine Sulh Hukuk Mahkemesinindir.
O halde uyuşmazlığın niteliğine göre deliler toplanıp karar verilmesi gerekirken olaya uymayan düşüncelerle davanın reddedilmiş bulunması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle BOZULMASINA 18.3.1976 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.