 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Ceza Dairesi
E:1976/1001
K:1976/805
T:02.02.1976
- B.M.M. ÜYESİNİN YARGILANMASI
ÖZET:Anayasanın 79/2. maddesi uyarınca, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen T.B.M.M. üyesi, kendi meclisinin kararı olmadan yargılanamaz.
(334 s. Anayasa m. 79/2)
Eşhas ve eşyanın emniyetine tehlike verecek tarzda vasıta sevk ve idare etmekten sanık Senatörün Türk Ceza Kanununun 565/1 inci maddesi gereğince 4 gün hafif hapis ve 20 lira hafif para cezası ile mahkumiyetine ve 647 sayılı kanunun 4/1 nci maddesine tevfikan, hürriyeti bağlayıcı cezanın beher gün 20 lira hesabiyle takdiren ve neticeten 80 lira hafif para cezasına çevrilmesine, Türk Ceza Kanununun 72. maddesi uyarınca neticeten 100 lira hafif para cezası ile hükümlülüğüne dair (ANKARA) 2. Sulh Ceza Mahkemesinden verilip katileşen 19.9.1975 tarihli ceza kararnamesi aleyhine Yüksek Adalet Bakanlığınca verilen 27 ocak 1976 gün ve 3254 sa: yılı yazılı emre müsteniden dava dosyası C. Başsavcılığının 29.1.1976 tarih ve 84 sayılı tebliğnamesiyle daireye gönderilmekle okundu:
Mezkür tebliğnamede:
Suç işlediği ileri sürülen bir meclis üyesinin, kendi meclisinin kararı olmadıkça yargılanamıyacağı gözetilmeden yazılı şekilde karar ittihazında. isabet görülmediğinden Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 343. maddesi gereğince mezkür kararın bozulması lüzumu yazılı emre adfen ihbar olunmuştur.
Gereği düşünüldü:
334 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79/2. maddesi uyarınca seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen sanığın T.B.M.M. üyesi olduğu ve kendi meclisinin kararı olmadıkça yargılanamıyacağı cihetle yazılı emre dayanan ihbarname münderecatı yerinde görülmüş olduğundan söz konusu kararın BOZUL MASINA yasal gereği yerine getirilmek üzere dosyanın C. Başsavcılığına tevdiine 2.2.1976 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.