 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
14. Hukuk Dairesi
E: 1976/522
K: 1976/1481
T: 16.03.1976
DAVA : Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 1.0.1974 gününde verilen dilekçe ile davalıya ait 1551 parselden yol ve elektrik telleri için itrifak hakkıtesisi istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 10.10.1975 günlü hükmün Yargıtayca, incelenmesi davacılar vekili tarafından temyiz edilmekle dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
KARAR : Dosya kapsamına, temyiz olunan kararda yazılı gerekçelere göre taraflar vekilinin diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. Ancak;
1 - M.K. nun 671. maddesine göre yolun tayininde iki tarafın menfaatları gözönünde tutulur. 9.7.1975 günlü bilirkişi rapora itiraz eden davacı taraf, bu raporda belirtilen yolun kabulü halinde kendi parselleri içindeki su deposu, idare binaları ve mevcut yolarda değişiklik yapma zorunda kalacaklarını, bunun ise kendilerine çok büyük külfet yükleyeceğini ileri sürmüştür. Bilirkişi raporunda bu hususlar ele alınmamış, özellikle yeterli görülen 7 metre genişlikteki yolun halihazır geçit yeri olarak kullanılan 1551 parselin güney kısmından verilmesinin, elektrik tellerini de bu kısmın üzerinden geçirilmesinin mümkün olup olmadığı ve bu şeklin davacılara daha az külfet yükleyip yüklemiyeceği tartışılmamıştır. Bu şekil olumlu kabul edeler ve fakat elektrik hatları güzergahında yapılacak değişiklik bazı işlemleri müsaade ve giderleri gerektirirse buna da davacılar katlanmak zorunda olacaklarından kendilerin mehil verilmek icabeder. Şu halde belirtilen konularda bilirkişilerden ek rapor alınmak, lüzumlu ise mahallinde yeniden keşif yapılmak ve varılacak sonuca göre bir karar verilmek gerekir. Eksik inceleme ile karar verilmesi doğru değildir. Davacılar vekilinin temyiz itirazı bu bakımdan yerindedir.
2 - Davacılar, toplan 763.40 m2 lik kısımdan irtifak hakkı tesisini istemişlerdir. Mahkemece 202,50 m2 kısım için dava kabul edildiğine göre fazlaya ait istek bakımından davalı lehine vekalet ücreti takdir edilmemesi de usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ : Yukarda açıklanan nedenlerle, taraflar vekillerini temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, taraflar kısmen haklı çıktığından 1000 lira duruşma vekalet ücretinin davacılardan alınarak davalıya, 1000 lira duruşma vekalet ücretini de davalıdan alınarak davacılara verilmesine alınan temyiz peşin harçlarının istekleri halinde temyiz edenlere iadesine 16.3.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.