Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
13. Hukuk Dairesi
E: 1976/4714
K: 1976/7956
T: 25.11.1976
DAVA : Tarafların arasındaki sulh akdinin tasdiki davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerden dolayı Sulh akdinin tasdikine ilişkin olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu:
KARAR : Davacılar, davalı ile aralarında yürüyen Sulh Hukuk Mahkemesinde sulh olduklarını, mahkemce sulhun onaylanmasına karar verilmeden değer yönünden görevsizlikle dava dilekçesinin reddedildiğini, süresinde dosyayı Asliye Hukuk Mahkemesine getirtmek üzere başvurmadıklarını, davalının bu sulhu tanımadığını bildirerek, bağımsız olarak açtıkları bu davada adı geçen sulhun onaylanmasını istemişlerdir.
Davalı davanın yersiz olduğunu ve reddi gerektiğini savunmuştur.
Taraflar, Sulh Hukuk Mahkemesinde yürüyen davanın davanın keşfinde sulh olmuşlar, sonradan davalı tek taraflı sulhtan döndüğünü bildirmiş ve sulh hukuk mahkemesince değer yönünden görevsizlik nedeni ile dava dilekçesinin reddine karar verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir.
Mahkemece, tek taraflı sulhtan dönülmesine olanak bulunmadığından, sulh mahkemesindeki sulhun onaylanmasına karar verilmiştir.
Oysa, mahkemenin de kabul ettiği gibi yasal nedenler bulunmadan, sulhtan tek taraflı dönülmesine olanak yoktur. Taraflar, "sulh" türünde bir sözleşme yapmışlardır. Dava sırasında, bu tarzda yapılan bir sözleşme, davayı kendiliğinden sona erdiren taraf işlemlerindendir. Ayrıca, bu sözleşmenin, hakim tarafından onaylanmasına gerek yoktur. Aslında, sulhun, hakim tarafından onaylanacağına ilişkin kanunlarımızda bir hüküm de bulunmamaktadır. Hakim önünde yapılan böyle bir sözleşme usulün 95. maddesi hükmü uyarınca, kesin bir hükmün hukuki sonuçlarını doğuracak niteliktedir. Öte yandan, İcra ve İflas Kanununun 38. maddesi hükmü uyarınca da sulhun icra yolu ile de yerine getirilmesi olanak içindedir.
Yargı yoluna başvurulması, ancak, davacının hukuki yararının söz konusu olmasına bağlıdır. Sulhten, tek yönlü dönülemeyeceğine sulh gereklerinin icra takibi yolu ile yerine getirilmesinin olanak içinde bulunmasına ve sulhun onaylanmasının hukuki ilişkinin niteliğini değiştirmiyeceğine göre, davacının bu davayı açmakta hiçbir hukuki yararı yoktur. O halde, bu nedenle dava dinlenemez ve reddi gerekir.
Mahkemece, bu yönler gözetilmeksizin davanın kabulü bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın, gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine 25.11.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini