 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1975/259
K: 1975/278
T: 10.11.1975
DAVA : Hüseyin Arpat'ı silahlı 15 gün işinden kalır derecede, Hüseyin'e attığı kurşunlardan birinin de Melahat Özerdağ'a isabetle, bu mağduru 10 gün işinden kalır derecede yaralamaktan sanık .. hakkında TCK.nun 456/1, 457/1, 51/2, 456/4, 457/1, 51/2, 71. maddeleri gereğince verilen mahkumiyet hükmünü Özel Daire; Sanığın, mağdur Hüseyin'e tevcih edip attığı kurşunlardan birinin de tesadüf eseri Melahat adındaki kadına isabetle onu da yaralamış olmasına ve sanığın niyetinde ve taarruzunda birlik bulunmasına, TCK.nun 52. ve 79. maddeleri sarahatine göre; eylemin tek suç teşkil ettiği gözetimeksizin iki kişiyi yaralamaktan ceza tayin edilmesinin yasaya aykırı olduğu düşüncesiyle bozmuştur.
Mahkeme, sanığın Hüseyin Arpat'a sıktığı kurşunlardan birinin Melahat adındaki mağdura isabetle onu da yaralamış bulunmasına göre, uygulamada yasaya aykırı bir yön bulunmadığını ve sanığın ikinci mağdura karşı işlediği suçun cezasız kalmasının, hak ve adalet kuralları ile bağdaşmayacağı düşüncesiyle eski hükümde direnmiştir.
Sanığın, hasmı mağdur Hüseyin Arpat'a tevcih ederek sıktığı kurşunlardan birinin hedefte hata sonucu aynı istikamette yürümekte olan mağdur Melahat'a tesadüf eseri isabetle, onu da yaralamış olması ve TCK.nun 52. ve 79. maddelerinin saharatı karşısında, direnme hükmünde isabet görülememiştir.
Nitekim TCK.nun kaynağı olan İtalyan Ceza Kanununun açıklayıcısı Majno, bu konu ile ilgili olarak şu görüşü belirtmiştir: "Aynı şahsa tevcih edilen müteaddit kurşunlardan bazısının o şahsı, bir kısmının da tesadüfen diğer bir kimseyi yaralaması halinde, 78. (TCK.nun 79) maddeye tevfikan en ağır ceza ile cezalandırılacak bir tek cürüm fiilinin mevcudiyetine hükmolunmuş-tur".
Ceza Hukuku adlı eserinde Ord. Prof. Tahir Taner de, aynı görüşü ifade etmiştir. Yargıtay'ın uygulamaları da bu yoldadır.
Olayın açıklanan işleyiş tarzına ve TCK.'nun 52. ve 79. maddeleri hükümlerine, kanun koyucunun amacına ve yukarıda belirtilen teyit edici görüşlerine göre; sanığın eyleminin tek suç teşkil ettiği gözetilmeden, iki ayrı suçtan mahkumiyetine karar verilmesi, yasaya aykırı bulunduğundan .. hükmün bozulmasına karar verilmelidir (Oybirliği ile).