 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1975/29658
K: 1976/4028
T: 04.02.1976
DAVA : Taraflar arasındaki kıdem ve kademe zamlarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek, işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılarak dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR : 1 - Davacı, davalı idareye ait hastanenin tadil ve tevsi inşaat işinde çalıştırılmak üzere birer aylık muayyen süreli iş akitleriyle 22.7.1967 tarihinden itibaren 9 ay muvakkat kadro ile çalıştırıldıktan sonra 20.4.1968 tarihinde iş akdi feshedilmiştir. Bu husus sicil kayıt örneği ile doğrulanmaktadır.
2 - 29.5.1968 tarihinde imtihanla daimi kadrolu yeni bir işe alınmıştır. Bu ikinci işe alınışı eskisinden ayrı yeni bir akdi münasebettir. Artık fesihten önceki devrede aldığı 26 kuruşluk zammın kazanılmış hak olduğundan bahsedilemez. Bu zammın da ikinci akit dönemine sirayet ettirilmesi yanlıştır.
3 - Davacının işe girdiği dönemde yürürlükte bulunan 8.3.1968 tarihli 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 114. maddesinin 2 no'lu fıkrasının E bendinin (b) maddesinde yeniden işe alınacak işçilerin kademelerinin yetkili kurallarca tesbit olunacağı ancak bunların gerek D.B.T.A Ortaklığında gerekse dışarda geçmiş hizmetlerinin nazara alınmıyacağı binnetice bunlara kıdem zammı verilmiyeceği açık ve kesin şekilde belirtilmiştir. 27.7.1970 tarihinde imzalanan ve 1.1.1970 tarihinde yürürlüğe giren 4. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin 133/F maddesi hükmünde bir açıklık bulunmadığına göre yürürlük süresinden önceki olaylara uygulanamaz.
Bu hukuki esaslara göre davanın reddi gerekirken aksi düşünce ile hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarda yazılı sebeplerden davalı yararına BOZULMASINA, 4.2.1976 gününde oybirliğiyle karar verildi.