 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1975/24142
K: 1975/45207
T: 29.09.1975
DAVA : Davacı, toplu iş sözleşmesi hükümleri uyarınca aylık ücret ve ikramiye farkı ile fazla çalışma parası farkının davalıdan tahsil edilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme isteği hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği düşünüldü :
KARAR : Davacı 1.4.1974 tarihinde uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinden istifade ettirilmediğinden bahisle alacak istemiştir.
Dava ise davacının 5.2.1974 tarihinde sendikadan ayrıldığını bu sebeple bu dönem için toplu iş sözleşmesinden istifade edemeyeceğini savunmuştur.
Gerçekten, davacı 3.2.1974 tarihinde sendikadan ayrılmıştır. Toplu İş Sözleşmesinde ise sendika üyesi olan kimselerin ikinci yıl zammından istifade etmesi gerekir. Davacı 2.4.1974 te uygulanacak olan toplu iş sözleşmesi devresinde sendika üyesi olmadığı cihetle ikinci yıl zammından istifade edemez.
Mahkemenin aksine görüşle davayı kabul etmesi bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen sebeple davalı yararına BOZULMASINA, ve temyiz peşin harcının istek halinde ilgiliye geri verilmesine 29.9.1975 gününde oybirliği ile karar verildi.