 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Ceza Dairesi
E: 1975/37
K: 1975/38
T: 23.10.1975
DAVA : Cemiyetin muhtelif sınıflarını tehlikeli bir tarzda kin ve adavete tahrik etmek sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde hakimeyitini tesis etmeye veya sosyal bir sınıfı ortadan kaldırmaya veya memleket içinde müesese iktisadi veya sosyal temel nizamlardan herhangi birini değiştirmeye matuf cemiyet kurmak, bunun propagandasını yapmaktan yukarıda adı geçen sanık M.T.nin yapılan yargılanmaları sonunda; beraetlerine dair Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden verilen 4.9.1975 gün ve 1975/29 esas, 1975/35 karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü :
KARAR : 1 - Sanık M.T. tarafından Besni İlçesinde dağıtılan bildirilerin muhteviyatı mahkemece tartışılarak komünizm propagandası niteliğinde olmadığı ve yazıların cemiyetin muhtelif sınıflarını tehlikeli tarzda kin ve adavete davet edici nitelik taşımadığı inandırıcı gerekçelerle açıklanmak suretiyle verilen beraet hükmüne karşı C.Savcısının temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddiyle, hükmün bu sanığa ait bölümünün tebliğnamedeki düşünce gibi oybirliği ile ONANMASINA,
2 - Sanıklardan Y.P., O.B. ve M.A. haklarındaki temyize gelince ;
C.Savcısının sanıkların eyleminin TCK.nhun 312. maddesine uyduğu ve bu maddeden cezalandırılmaları gerekeceğine ilişen temyiz itirazı, (TÖB-DER) Adıyaman şube yönetim kurulu tarafından düzenlenip dağıtılan Halkımıza başlıklı bildiri muhtevasına ve mahkemece gösterilen gerekçelere göre yerinde görülmemiştir.
Ancak ;
Sanıkların Türkiye Öğretmenler Birliği Derneği Adıyaman Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri olmalarına ve dernek karar defterinin 22. sahifesinde 37 numara ile 23.12.1974 gününde kararlaştırdıkları fikirleri bildiri halinde yayınlanıp dağıtılmasını temin ettikleri anlaşılmakla, derneğin kuruluş tüzüğünün celbiyle, amacının araştırılması, yayınlanan bildirinin bu amaca uyup uymadığının tesbiti ve sonucuna göre 1630 sayılı Kanunun 35/1-a ve 65/2 maddelerine aykırı davranışları bulunup bulunmadığı araştırılmadan noksan soruşturma ile ve tek olan fiilden dolayı vasıftan beraet kararı verilemiyeceği de düşünülmeden yazılı şekilde hüküm tesisi,
Usul ve Yasaya aykırı ve C.Savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden tebliğnamedeki düşüncenin reddiyle hükmün BOZULMASINA 23.10.1975 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Sanıkların yayınladığı bildiride ileri sürülen fikirlerin yasalarca yasaklanmadığı ve suç teşkil etmediği çoğunluk kararında kabul edilmiş, bu kabul dosyaya da uygun görülmüştür. Anayasa hükümlerine göre suç sayılmayan fikirler nereden ve kimden gelirse gelsin söylenmesi ve yazılması serbesttir. Bu nedenlerde Derneğin amaç dışına çıktığından söz edilemiyeceğinden hükmün onanması oyundayım.