 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1975/5028
K: 1975/6727
T: 03.11.1975
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan Vakıf davasına dair karar Davacı Vekili Avukat M.N. Ülkü tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava Hüsnü Kürşat tesisi müdürü, vakfedilen taşınmazlardan 864 parselin sonradan davalılar adına tapuya bağlandığını beyanla davalılar adına olan tapunun iptalini ve taşınmazın vakfı adına tescilini talep etmiştir. Mahkemece, davalıların iktisabının M.K. nun 931. maddesince geçerli olduğu belirtilerek davanın reddine karar verilmiş ve hüküm davacı vakıf müdürü tarafından temyiz olunmuştur.
İptali istenen 864 parsele ait tapu, H. Kürşat'ın kaytısız şartsız bağışlaması ile 11.7.1964 tarihinde davalı A. Kürşat adına tescil edilmiş ve A. Kürşat yarı hisseyi üzerinde iptal ederek yarısını 4.12.1969 tarihinde karısı diğer davalı H. Kürşüt'a bağışlamıştır. Tapu halen yarı yarıya davalılar adına tescillidir.
Dosya arasında bulunan 19.7.1962 tarihli tesis senedi münderecatına göre; H. Kürşat dava konusu 864 parsel ile diğer üç tarlanın yalnız gelirini vakfetmiş ve (taşınmazların kira bedellerinden ibaret olacak olan tesisin), bu gelirlerin ne yolda sarfedileceğini belirtmiştir. Vakfiyede taşınmazların mülkiyetinin vakfedildiğine dair bir sarahat yoktur. M.K. nun 73. maddesinin 2. fıkrasına nazaran, bir mamelekin gerçekleşmiş veya gerçekleşeceği anlaşılan geliri vakfedebilir. Bu sebeple bir tarlanın mülkiyeti vakfedilmeden, yalnız gelirinin vakfedilmesi mümkündür. 19.7.1962 tarihli tesis senedi ile kurulan vakıf, vakfedenin ikametgahı mahkemesi olan Ula Asliye Hukuk Mahkemesinin 24.8.1962 tarih 1/1 sayıl kararı ile mahkeme siciline kaydedilmiş olmakla, vakıf tüzel kişilik kazanmıştır. bunun neticesi olarakta tarlaların geliri vakfa intikal etmiştir. Bu arada vakfeden, tarlaların mülkiyetini vakfetmediğinden, tapuda muamele yaparak mülkiyeti davalılara geçirmiştir. Mülkiyetin bu naklinde kanuna aykırılık yoktur. Davalıların tapuya hüsnüniyetle iktisap edip etmemeleride davaya tesirli değildir. Ancak davalılar iktisap etmeden hükmü şahsiyet kazanan vakıf hükümlerinin, tapuya şerh verilsin verilmesin uymak zorundadır. Vakfın, tarlaların ve bu arada dava konusu tarlanın geliri için, davalılar aleyhine açılmış bir davası olmadığından başkaca bir cihetin incelenmesi de mümkün değildir. Yazılı sebeplerle davalıların mülkiyeti iktisapları mümkün ve kanuni olmakla tapularının iptali davası ile vakfiyede mülkiyet vakfedilememekle mülkiyetin vakıf adına tescili davasının reddi sonuç bakımından doğru bulunmaktadır.
SONUÇ : Yazılı nedenlerle varit olmayan temyiz itirazlarının reddiyle sonucu doğru olan hükmün ONANMASINA 3.11.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.