 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Ceza Dairesi
E: 1975/329
K: 1975/297
T: 24.01.1975
DAVA : Karayolları Sivas 16. Bölge müdürlüğü adına sahte tesellüm fişleri tanzim etmekten ve bunları kullanmak suretiyle petrol Ofisini dolandırmaktan sanık F.B. ve bunun suçuna iştirakten sanık on arkadaşı haklarında yapılan duruşma sonunda : Sanıklar hakkında TCK.nun 79. maddesi delaletiyle 339 ve 503. maddelerin tatbiki istenilmiş olmasına ve evvel emirde 339. maddenin tatbikinin gerekmiş bulunmasına ve bu maddedeki ceza, azami haddi itibariyle 1803 sayılı Af Kanununun 1/A maddesi şumulünde kaldığından sanıklar hakkındaki amme davasının TCK.nun 97.maddesi gereğince ortadan kaldırılmasına dair (MERSİN) 1 nci Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 10.7.1974 tarihli hükmün temyizen tetkik müdahil Petrol Ofisi Genel Müdürlüğü vekili tarafından istenilmiş ve para depo edilmiş olduğundan dava evrakı C. Başsavcılığı yüksek makamından onama isteyen 14.1.1975 tarihli tebliğname ile 21.1.1975 gününde daireye verilmekle okunarak gereği düşünülüp görüşüldü :
KARAR : CMUK.nun 257.maddesine göre hükmün mevzuu duruşma neticesine göre iddianamede gösterilen fiilden ibaret olup fiili takdirde mahkemenin son tahkikatın açılması hakkındaki karara bağlı olmadığı açıklanmış bulunmasına, sanık F.B,'nin Karayolları Sivas 16. Bölge Müdürlüğü adına sahte olarak düzenlediği tesellüm fişleri ile Petrol Ofisinden 1000 tonluk motorin çıkma kontenjanı tanıyarak sanık A.K.'ye verdiği ve bu sanığın da sahte mutemet belgesine istinaden Mersin Petrol Ofis Bölge Müdürlüğünde Ticaret amiri N.U. satış memurları İ.Y. ve M.M.'nin ve diğer sanıkların iştirakleri ile Sivas Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü adına motorin alınmış gibi göstererek bu miktar motorini özel yararlarına sattıkları iddia edilmiş olmasına göre 4648 sayılı kanunla değiştirilen Milli Korunma Kanununun 6. maddesinin VI.bendi gereğince devlet malı olan Petrol Ofis mallarının 79 sayılı kanunun geçici 2. maddesi gereğince devlet memuru gibi cezalandırılması öngörülen Petrol Ofis Genel Müdür Yardımcısı F.B. ve suç arkadaşlarının düzenledikleri belgelerle Petrol Ofis zararına haksız menfaat sağlayıp sağlamadıkları bilirkişi marifetiyle tesbit ettirilerek suçlarının zimmet veya ihtilas niteliğinede olup olmadığı araştırılmadan eksik soruşturma ve inceleme ile suçun sahtecilik olarak kabul edilerek yazılı şekilde 1803 sayılı Af Kanununun 1/A maddesi uygulanarak amme davasının ortadan kaldırılmasına karar verilmesi,
SONUÇ : Bozmayı gerektirmiş müdahil idare vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmüş olduğundan tebliğnamedeki onama düşüncesinin reddiyle sanıklar hakkındaki hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA ve depo parasının geri verilmesine 24.1.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.