 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
15. Hukuk Dairesi
E: 1975/4551
K: 1975/5052
T: 22.12.1975
DAVA : Taraflar arasındaki davanın Kocaeli Asliye 1. Hukuk Hakimliğince görülerek mahkeme ilamında belirtilen gerekçelere binaen verilen 14.4.1975 tarih ve 438/266 sayılı hükmün temyizen tetkiki davalı tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1. Yapılan soruşturmaya, toplanan kanıtlara, dosyadaki belge ve yazılara kararın dayandığı gerektirici nedenlere, takdirde de bir yanılma olmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan öbür temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2. Davacılardan Sabiha ölenin sağ kalan eşidir. Kocanın, karısının eylemli (gerçek) desteği olduğu ise sözgötürmez. Ne var ki, davacı Sabiha'nı bakım ihtiyacının devam süresine göre, destekten yoksunluk zararının belirlenmesi gerekir. Kocasını yitiren bu davacının yaşama boyunca ihtiyaç içinde bulunacağı kabul edileceği için, bu ihtiyacın devam süresinin, ortalama yaşama cedvellerinden yararlanarak belirlenmesinde zorunluk vardır. Gelgelelim, davacı Sabiha'nın ortalama yaşama süresinin saptanması desteği ola kocasının ölüm gününde kaç yaşında bulunduğunun nüfus kaydıyla ortaya konmasına bağlıdır. Değişik söyleyişle eylemli destek olan ölüm günü, davacı karısının bakım ihtiyacının devam süresini başlangıcı sayılırsa da, bu sürenin sonu, davacı Sabiha'nın ortalama yaşam süresinin sora ereceği gündür. Öyleyse, bu davacının nüfus kaydı getirilmeden bakım ihtiyacının devam süresinin belirlenebilme olanağı yoktur. Karara dayanak alınan bilirkişi raporunda ise, bu sürenin saptanması için nüfus kaydına dayanılmış değildir
Mahkemece yapılacak iş, davacı Sabiha'nı nüfus kaydı getirildikten sonra kocasının ölüm günü gözününde tutularak daha kaç yıl yaşıyacağı saptanıp böylece bakım ihtiyacının devam süresinin belirlenmesi ve buna göre destekten yoksunluk zararın hesaplanması için yeniden bilirkişiden rapor almaktan ibarettir. Öte yandan davacı Sabiha'nın, aile bağlarına ve sosyal ve ekonomik durumuna, çocuk sayısına, ve fiziksel yapısına, yaşına,yaşadığı sosyal çevreye bakılarak ileride evlenme şansı olup olmadığı da araştırılmalı ve evlenme şansını oranı bilirkişiye tespit ettirilip bulunacak destekten yoksunluk zararından bu oranda indirimi yapılmalıdır. Yerel mahkemece, bütün bu yönler üzerinde durulmadan eksik inceleme ile davacı Sabiha yararına maddi tazminata karar verilmiş olması, hüküm bozulmasını gerektirir.
SONUÇ : Yukarda açıklanan duruma göre, davalının öbür temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün, 2. numaralı bend uyarınca davalı yararına BOZULMASINA, istek olursa temyiz peşin harcının davalıya iadesine, 22.12.1975 gününde oybirliği ile karar verildi.