 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1974/717
K: 1975/1589
T: 05.12.1975
DAVA : Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Zonguldak 3. İş Mahkemesinde davanın kabulüne dair verilen 17.11.1972 gün ve 6168-797 sayılı kararın incelenmesi davalı tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 17.5.1973 gün ve 46191-16877 sayılı ilamiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; Mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü :
KARAR : 1 - Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki kağıtlara, dayandığı gerektirici nedenlere göre Borçlar kanununun 43 ncü maddesine ilişkin bozma nedeni yeniden görülmemiştir.
2 - İş kazası sonucu ölen işçinin hak sahiplerinin işverene karşı açacakları tazminat davasının hukuki sabebi, Sosyal Sigorta Kanunlarınca sağlanmış olan haklar dışındaki zararların ödetilmesi ilkesine dayanır. Hak sahiplerine ödetilmesi gereken tazminat ise aynı zarar dolayısiyle mükerrer ödemeyi önlemektir. Bu nedenle gerçek zararın hesabında davanın görülmesi sırasında yürürlüğe giren yasalar uyarınca sağlanan hakların peşin sermeya değerinin indirilmesi zorunludur. Aksi halde destekten yoksunluk tazminatındaki mükerrer ödemeyi önleme amacı ortadan kaldırılmış olur. Burada ayrıca şu husus da belirtilmelidir ki, davanın hangi safhasında olursa olsun re'sen gözönünde tutulması gereken bu hususa önceki bozma kararında değinilmemiş bulunulması taraflar lehine usuli kazanılmış hak oluşturamaz. O halde mahkemece sonradan yürürlüğe giren yasalar az önce açıklanan esaslar uyarınca gözönünde tutulup SSK'na yazılacak tezkere ile peşin sermaye değeri sorularak sonucu uyarınca karar verilmek gerekirken eksik incelemeye dayanan kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda 2 numaralı bentte gösterilen sebeplerden dolayı Hukuk Usulü Muhakemeleri kanununun 429 ncu maddesi gereğince bozulmasına, 5.12.1975 gününde 3'e karşı 33 oyla ve oyçokluğu ile karar verildi.