 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1974/277
K: 1976/2211
T: 11.06.1976
DAVA : Taraflar arasındaki tazminat davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kocaeli 2. Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 29.4.1968 gün ve 78-249 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine Yargıtay Ticaret Dairesinin 15.5.1972 gün ve 1616-2459 sayılı ilamı ile, "davacı bankadan kredi alarak mukabilinde malını rehnetmiş ise de rehnin usulsüz olarak ve bankanın müdürü tarafından hotbehot satıldığından bahisle tazminat davası açtığına göre olayda 10 yıllık zamanaşımı süresinin uygulanması ve hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 76. maddesi gereğince Kanunun re'sen gözönünde tutulması iktiza eder" gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda mahkemece, önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı vekili.
Hukuk Genel Kurulu kararı:
KARAR : Uyuşmazlık, taraflar arasındaki kredi sözleşmesinin uygulanmasından doğmaktadır. O halde dava her iki davalı yönünden de 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Bu nedenle mahkemece Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun 429. maddesi uyarınca Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerle davalı banka şubesi yönünden bozmada oybirliği nedeninde oyçokluğu, diğer davalı yönünden oyçokluğu ile BOZULMASINA 11.6.1976 gününde karar verildi.