 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1974/75
K: 1974/156
T: 18.03.1974
- GÖREV UYUŞMAZLIĞI - KÖY İHTİYAR KURULU ÜYESİ - MUHTARA VEKALET
ÖZET: Olay sırasında muhtar vekili olmadığı anlaşılan sanık köy ihtiyar kurulu üyesi, işlediği sövme ve etkili eylem (müessir fiil) suçlarından ötürü yapılan soruşturmada, memurların yargılanmalarına ilişkin yasa hükümlerine bağlı değildir. Kovuşturmanın genel hükümlere göre yapılması gerekir.
(4 Şubat 1329 T. Mem. Muh. K m. 1,4)
Müessir Fiil ve hakaret suçundan sanık S. B.'nin, yapılan yargılaması sırasında; Tosya Sulh Ceza Mahkemesi ile o yer İlçe İdare Kurulu kararları arasında meydana gelen olumsuz görev uyuşmazlığının çözümü için gönderilen dosya C. Başsavcılığının mahkeme kararının kaldırılması istemini bildiren 26.2.1974 gün ve 40 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Müessir fiil ve hakaretten sanık 8. B. hakkında açılan şahsi dava üzerine Tosya Sulh Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonunda; ihtiyar Kurulu üyesi olan sanığın başka yere giden muhtara vekalet ettiği sırada ve bu görevle ilgili olarak müsbet eylemleri işlediği iddia edilmesine göre memurin muhakematına tabi olduğu ve davanın İlçe İdare Kurulunca açılması gerekeceği nedeni ile ve aynı yer İlçe İdare Kurulu ise; sanığın olay sırasında muhtara vekalet etmediği, Üye bulunduğu ve sıfatına göre de memurin muhakematına tabi olmadığı gerekçesi ile, vazifesizlik kararları vermiş bulunmaktadırlar
Dosyaya, Özel İdare -memurluğunun 25.1.1974 gün ve 121 sayılı yazısı kapsamına; sanığın olay sırasında vekalet etmediğinin ancak Ihtıyar Kurulu Üyesi bulunduğunun anlaşılmasına, Kurul Üyelerinin işledikleri suçlardan ötürü memurin muhakematına tabi olmamalarına ve Tosya İlçe İdare Kurulunun vazifesizlik kararında ileri 41 sürülen gerekçelere göre; sanık hakkında kovuşturmanın umumi hükümlere göre yürütülmesi icabeder.
Bu itibarla yerinde görülmeyen Tosya Sulh Ceza Mahkemesinin vazifesizlik kararının kaldırılmasına karar verilmelidir.
Sonuç: Açıklanan nedenle tebliğnamedeki istek gibi Tosya Sulh Ceza Mahkemesinin 6.10.1972 tarih ve 714/835 sayılı vazifesizlik kararının kaldırılmasına, bu yere gönderilmek üzere dosyanın C. Başsavcılığına tevdiine 18.3.1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.