 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1974/273
K: 1974/434
T: 25.11.1974
- ER ÖĞRETMENLERİN SUÇLARI - MEMURİYET SIFATI - YARGI YERİ
ÖZET: Muvazzaf askerlik hizmetini köy Öğretmeni olarak yapmakta iken okulda öğrencisinin ırzına geçmeye kalkışan sanığın er sıfatı taşımasına göre memur sayılamıyacağından hakkında memurların yargılanmalarına ilişkin usuli hükümlerinin uygulanması düşünülemez. Genel hükümler içerisinde soruşturma yapılması gerekir.
(1111 s. Askerlik K. m. Geçici m. 5, 6)
(1684 s. Um. Mah. Kaza Ma. Ara. İh. Hk. K m. 1)
Irza geçmeye teşebbüs suçundan sanık M. B.'nin yapılan yargılaması sırasında; Muradiye Sorgu Hakimliği ile o yer ilçe yönetim kurulu kararları sırasında meydana gelen olumsuz görev uyuşmazlığının çözülmesi için gönderilen dosya C. Savcılığının Muradiye Hakimliğinin görevsizlik kararının kaldırılması istemini bildiren 20.11.1974 gün ve 156 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle, Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü:
Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmenlik yapmakta iken 1111 sayılı Askerlik Kanununa iki geçici madde eklenmesine dair 291 sayılı Kanun hükümleri gereğince askere sevk edilen ve sözü edilen kanundan yararlanarak, Gözaip İlçesi yukarı Gülderen KÖYÜ İlkokulunda öğretmenlik yapmakta olan sanık hakkında, olay günü öğrencisi olan küçük mağdureyi dershaneden alarak, öğretmen odasına götürüp burada ırzına geçmeye teşebbüs ettiği iddiasıyla kamu davası açıldığı anlaşılmıştır.
1111 sayılı Askerlik Kanununa 26.7.1963 gününde yürürlüğe giren 291 sayılı kanunla eklenen 1515 sayılı kanunla değişik geçici 5. madde "291 sayılı kanun gereğince Milli Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilenler ile Silahlı Kuvvetler okuma yazma okullarında öğretmenlik yapmak üzere görevlendirilenler, 1.11.1970 tarihinden itibaren (20) aylık muvazzaflık hizmetlerini ikmal ettikçe terhis edilirler hükmünü getirmekle, Milli Eğitim bakanlığı emrinde iken, askere alınan öğretmenlerin terhise tabii er olduklarını açıkça ortaya koymuştur.
Aynı Kanunun geçici 6. maddesi ise, " 1975 yılının sonuna kadar son yoklamalarda askerliklerine karar verilenlerden ilköğretmen okulu mezunu olup Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında ilkokul Öğretmeni olarak çalışanlar, Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilirler, ancak, bunlardan lüzumu kadarı Silahlı Kuvvetler okuma yazma okullarında öğretmenlik yapmak üzere görevlendirilirler, maaş ve özlük haklarını kendi statüleri içinde Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden almaya devam ederler. Firar ettikleri veya izin tecavüzünde bulundukları takdirde, askeri ceza ve askeri yargılama usulü kanunu hükümleri gereğince cezalandırılırlar" hükmünü getirmiştir.
1111 sayılı Askerlik Kanununun sözü edilen bu geçici iki maddesi karşısında; sanığın muvazzaf askerlik hizmetini yapmakta olan ve sadece maaşını Milli Eğitim Bakanlığından alan er sıfatını haiz bir kişi olduğu hususunda tereddüt yoktur.
Statüsü bu durumda olan sanık memur sayılamıyacağından, hakkındaki soruşturmanın umumi hükümler dairesinde yapılması gerektiği cihetle, Muradiye Sorgu Hakimliğinin görevsizlik kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekir.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle, tebliğnamedeki istem gibi Muradiye Sorgu Hakimliğinin 11.4.1970 gün ve 1969/46 esas 1970/13 karar sayılı görevsizlik kararının kaldırılmasına ve dosyanın bu mahkemeye gönderilmek üzere C. Başsavcılığına verilmesine 25.11.1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.