 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Ceza Genel Kurulu
E: 1974/120
K: 1974/232
T: 15.04.1974
DAVA : Köy merasına tecavüzden sanık M.G.nin yapılan yargılaması sonunda; Sanığın tecavüz ettiği yerin orman olduğunun bildirilmesi üzerine beraetine ilişkin Gündoğmuş Sulh Ceza Mahkemesinden verilen 17.4.1974 günlü hüküm Üst Alanya C.savcısının temyizi üzerine Yargıtay 6. Ceza Dairesince incelenerek 14.9.1973 gün ve 6827/7163 sayılı ilamiyle bozulup yerine geri çevrilmiştir.
İlk hükümde direnmeyi kapsayan 18.12.1973 günlü son hükmün Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı tarafından istenilmiş olduğundan dosya C.Başsavcılığına hükmün bozulması istemini bildiren 25.3.1974 gün ve 6/1211 sayılı tebliğnamesiyle 1. Başkanlığa gönderilmekle Ceza Genel Kurulunca okundu, gereği konuşulup düşünüldü :
KARAR : Köy orta malına tecavüzden sanık M.G.nin beratine ilişkin mahkeme kararını özel daire; sanık hakkında köy merasına tecavüzden kamu davası açıldığı halde CMUK.nun 258. maddesi gereğince sanığa ek savunma hakkı verilerek Orman Kanununa muhalefet suçundan dolayı Ceza tayini gerekirken yazılı şekilde karar verilmesini yasaya aykırı bularak bozmuş mahkeme ise bazı gerekçeler ileri sürerek evvelki kararında direnmiştir.
Sanığın köy merasına tecavüz ettiği nedeniyle kamu davası açıldığına göre tecavüz edilen sahanın mera olmayıp Devlet Ormanı olduğu tesbit edilen ve suçun hukuki mahiyetinin değişmesinden ibaret olan bu kabil hallerde usulün 258. maddesi gereğince ek savunma hakkı verilerek Orman Kanununa muhalefetten hükümlendirmeyi önleyici bir yasa hükmü yoktur.
Sanık hakkında Orman Kanunun 82. maddesine uygun olarak tutulmuş bir zabıt bulunmadığı ve mutazarrır idarenin bu nedenle kamu davasına katılamadığı katılsa da bu halin işin uzamasına sebep olabileceği gibi gerekçelerle yazılı şekilde sonuca gidilmesi ise usule ve yasaya aykırı olur.
Bu itibarla C.Savcısının temyiz itirazlarının kabulü ile beraate ilişkin direnme hükmünün bozulmasına karar verilmelidir.
SONUÇ : Açıklanan nedenle tebliğnamedeki istek gibi direnme hükmünün bozulmasına 15.4.1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.