 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
9. Hukuk Dairesi
E: 1974/26105
K: 1975/17525
T: 18.03.1975
DAVA : Davacı, sendika üyeliğinin tesbit ve tescilini istemiştir.
Mahkeme, isteği aynen kabul etmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmekle dosya incelendi, gereği konuşuldu :
KARAR : Davacı, sendikaya üye olmak istediğini, sendikanın kabul etmediğini bildirerek üyeliğe kabulünü istemiştir. İş Mahkemesi hüküm altına almıştır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesine göre bu dava İş Mahkemelerinde görülemez. 274 Sayılı Sendikalar kanunun 5. maddesinde bu davaya İş Mahkemesinin bakacağına dair bir sarahat bulunmamaktadır. Aynı Kanunun 8. maddesinde üyelikten çıkarma davalarında İş Mahkemelerinin vazifeli olduğu tasrih olunmuştur. Aynı Kanunun 30. maddesinde de hangi davalara İş Mahkemesinin bakacağı yazılıdır. Bu dava Dernek ve Derneğe üye olmak isteyen kişi arasındadır. Bu gibi davalar Asliye Hukuk Mahkemesinin görevi içindedir. Davaya iş hakimi sıfatı ile bakılması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın yukarıda yazılı sebeple davalı yararına BOZULMASINA, ve temyiz peşin harcının istek halinde ilgilisine iadesine, oybirliğiyle karar verildi.