Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E: 1974/5853
K: 1975/5893
T: 11.11.1975
DAVA : Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalılar tarafından istenilmekle dosyadaki bütün kağıtlar okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Tapulama sırasında nizalı taşınmaz tapu ve vergi kaydına dayanılarak davalı taraf adına tesbit edilmiştir. İtirazı Tapulama Komisyonunca red olunan davacı hazine, başka parsellere revizyon görmesi ve hudutlarının genişletilmeye elverişli bulunması nedeni ile miktar fazlasının hazine adına tescili gerektiğini ileri sürerek dava açmıştır. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalılar tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece davalı tarafın dayandığı tapu kaydının sınırlarının genişletilmeye elverişli bulunduğu kabul edilmiş ise de bu yönün saptanması için yapılan keşif ve uygulama ve bilirkişi mütalaası yetersizdir.Bilirkişiler hiç bir gerekçeye dayanmadan sınırın genişletilmeye elverişli olduğunu söylemişlerdir. Sınırın gerçekten genişletilmeye elverişli olduğunu bilirkişilerden gerekçeli mütalaa alınmak suretiyle saptanması ve aynı zamanda mütalaanın fiili durumla bağdaşması gerektiğinin gözönünde tutulması zorunludur. Mahkemenin bu yönden zuhul etmiş olması isabetsizdir. Diğer yandan mahkemenin kabulü vechile tapu kaydının sınırının genişletilmeye elverişli olduğu saptandığı takdirde miktar fazlası üzerinde davalı tarafın kazandırıcı zaman aşımına göre iktisabının araştırılması gerekir. Her ne kadar davalı duruşmaya gelmemiş ve bir savunma ileri sürmemiş ise de, Tapulama Komisyonu kararının davalı yararına saptadığı olay, davalının savunması olarak kabul edilir. Dava açılması üzerine Tapulama Komisyonu kararına aksi isbat edilmesi gereken bir belgesi niteliğini taşımamış olması ve mahkemenin hukuksal durumu yeniden saptaması kuralı, Tapulama Komisyonu kararının davalı yararına saptadığı durumun davalının savunması olarak kabulüne ve soruşturulmasına engel teşkil etmez. Kuşkusuz böyle bir durumda komisyon kararına dayanak olan tanıkların mahkemece dinlenmesi mümkündür. Olayda davalının taşınmazı ile ilgili olarak vergi kaydı getirtilmiştir. O halde vergi kaydı yerine uygulanmalı, varsa Tapulama Komisyonu kararına dayanak olan tanıklar ve tapulama tutanağında imzaları bulunan bilirkişiler çağrılıp dinlenmeli ve böylece kazandırıcı zamanaşımı şartlarının da gerçekleşip gerçekleşmediği araştırılmalıdır. Bu itibarla temyiz itirazları yerinde olduğundan kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ve Yargıtay duruşmasında avukatla temsil edilen mümeyiz vekili için takdir olunan 1.000 lira avukatlık parasının hazineye yükletilmesine ve 766 sayılı Tapulama Kanununun 73.maddesi uyarınca harç alınmasına mahal olmadığına 11.11.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Sorumluluk hukuku] Dijital Sağlık ve Yasal Düzenlemeler: Bitkisel Ürünlerin Online Satışı 
  • 01.05.2025 13:12
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini