 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E:1974/5798
K:1975/5033
T:29.09.1975
ÖZET : 1757 sayılı yasa ile 4753 sayılı yasa ortadan kaldırılmış olduğundan mahkemece "Çiftçiyi Topraklandırma Yasasının uygulanmasına kadar zilyed ve haleflerinin tasarruf una dokunulmayacağı" kaydı yerine "Yasa koyucu tarafından yeni bir yasayla hazinenin mülkiyet hakkının zilyed yararına kısıtlanması süresi belli edilinceye kadar ihya eden ve haleflerinin zilyedliklerinin ihlal olunamıyacağı ve hazine tarafından temliki tasarrufta bulunulamıyacağı" şeklinde karar vermek gerekir.
(4753 s Çift. Top. K. d. 1757 s. TTRef. K. m. 235/a)
(766 s. Tapulama K. m. 37/2)
Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle temyiz isteğinin kanuni süresinde Olduğu anlaşıldı. Tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlar okundu. Tetkik Hakiminin açıklaması dinlendi. Gereği görüşüldü: 164
Tapulama sırasında 301 parsel sayılı 14.700 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerden iken 1948 yılında Durmuş tarafından imar ihya edildiği gerekçesiyle hazine adına tesbit olunmuştur. Komisyonca itirazları reddolunan Durmuş nizalı parselde 1943 yılından beri zilyed bulunduğunu ileri sürerek dava açmıştır. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu parselin 1948 yılında para ve emek sarfıyla davacı tarafından tarla haline getirildiği mahkemece toplanan ve takdir olunan delille saptanmıştır. Ancak, 766 sayılı Tapulama Kanununun 37/2. maddesi uygulanmış ve o yerde Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun uygulanmasına kadar zilyed ve haleflerinin tasarrufuna dokunulmayacağı kaydı konulmuştur. Oysa 1757 sayılı Toprak ve Tarım Reformu Kanunu ile Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece Tapulama Kanununun 32. maddesinin hazinenin tasarruf hakkını kısıtlayan hükmünün müntehasını tayin eden hüküm ortadan kalkmıştır. Ancak kanun koyucu her zaman için bu boşluğu doldurabilir yeni bir kanunla müntehayı belli edebilir. O halde mahkemece "kanun koyucu tarafından yeni bir kanunla hazinenin mülkiyet hakkını zilyed yararına kısıtlanması süresi belli edilinceye kadar ihya eden ve haleflerinin zilyedliklerinin ihlal olunamıyacağı ve hazine tarafından temliki tasarrufta bulunulamıyacağı" şeklinde karar vermek gerekirken bu yönden zuhul olunması isabetsiz isede, bu yanlışlığın düzeltilmesi yargılamanın tekrarını gerektirmediğinden hüküm fıkrasının yukarda belirtilen şekilde düzeltilmesine ve hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA ve 766 sayılı Tapulama Kanununun 74. maddesi uyarınca 10 lira onama ilam harcının temyiz edenden alınmasına 29.9.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.