 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
7. Hukuk Dairesi
E:1974/5004
K:1975/4618
T:17.09.1975
- TAPU KAYDI DIŞINDAKİ MİKTAR FAZLASININ VERİLEBİLMESİ KOŞULU
ÖZET : Tapulama tesbiti 1617 sayılı yasanın yürürlüğünden sonra yapılan yerlerde tapu kaydı dışındaki miktar fazlasının kazandırıcı zamanaşımına göre bir kişiye verilebilmesi için ona aynı bölgede miktar fazlası olan araziden başka bu miktar fazlası ile toplanarak 50 dönümü geçen miktarda başka yer verilip verilmediği mahkemece araştırılmalı, bu arada bölge Tapulama Müdürlüğünden sorulmalı, varılacak sonuca göre hüküm kurulmalıdır.
(766 s. Tapulama K. m. 33-d)
(1617 s. TTRef. Önted K. m. 33)
Taraflar arasında tapulama tesbitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle, temyiz isteğinin kanuni süresinde olduğu anlaşıldı, tetkik raporu ve dosyadaki kağıtlar okundu, tetkik hakiminin açıklaması dinlendi ve gereği görüşüldü:
Tapulama sırasında 531 parsel sayılı 30300 metre kare miktarındaki taşınmaz mal iskan tapusu miktar fazlası olarak hazine adına tesbit edilmiştir. İtirazı Tapulama Komisyonunca red olunan davacı A. K. nizalı parsele tapu ile malik ve mutasarrıf bulunduğunu ileri sürerek süresinde dava açmıştır. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı hazine tarafından temyiz edilmiştir. Davacı A. K., tapu kaydına dayanmıştır. Tapu kaydının kuzey sınırı Mu olarak gösterilmiştir. Tapu kaydının kapsamı miktarı ile belli edilmiş ve fakat tapu kaydının tesisi ile tapulama tesbit tarihi arasında 20 yıldan fazla süre geçmiştir. Miktar fazlası üzerinde davacının kazandırıcı zaman aşımı koşullarının gerçekleştiği mahkemece delillere dayanarak saptanmıştır. Bu nedenle hazinenin tapu miktar fazlasının davacı adına tesciline ilişkin sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, 24 766 sayılı Tapulama Kanunun 33. maddesi 1617 sayılı Toprak ve Tarım Reformu Öntedbirler Kanunuyla değiştirilmiştir. Değişen hükme göre bir tapulama bölgesinde 33. maddenin 1, 2, 3. fıkraları gereğince bir kişinin iktisab edebileceği gayrimenkul toplamı, büyüklüğü 50 dönümü geçemez. Tapulama tesbiti anılan 1617 sayılı kanunun yürürlüğünden sonra yapılmıştır. O halde tapu kaydı dışında kazandırıcı zaman aşımına göre davacıya miktar fazlasının verilebilmesi için davacının anılan madde hükmü gereğince bu parselin miktar fazlası olan 10.000 metrekarelik araziden başka bunun ilavesiyle 50 dönümü geçen miktardan aynı bölge içinde bölgeye dayanmaksızın başka yer verilip verilmediği mahkemece araştırılmalı, bu arada bölge Tapulama Müdürlüğünden sorulmalı, varılacak sonuca göre bir hüküm verilmelidir. Bu nedenlerle yerinde olan temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA ve 766 sayılı Tapulama Kanunun 73. maddesi uyarınca harç alınmasına mahal olmadığına 17.9.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.