 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1974/3559
K: 1974/3755
T: 16.09.1974
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarda tarih ve numarası yazılı Vakfın Tescili davasına dair karar davacı Vakıflar Genel Müdürlüğü vekili Avukat Gül tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, Mehmet tarafından vasiyet yolu ile kurulduğu iddia olunan vakfın tescili talebinden ibarettir. Mahkemece talep gibi karar verilmiş ve bu hüküm M.K. nun 74. maddesinin 3. fıkrası gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğünce temyiz edilmiştir.
Mahmet Vezirköprü Noterliğinde res'en tanzim olunan 31.7.1963 tarih 116 Sayılı vasiyetname başlıklı belgede "Tapunun 6.5.1961 tarih 33 sıra numarasında namıma kayıtlı evdeki hissenin tamamının, ben öldükten sonra satılarak bedeli ile mahallemizde vaki Olacak camii şerifinin onarım, mefruşat ve bakımına sarfedilmesini vasiyet ediyorum" dedikten sonra ismi zikredilen kimseleri memur tayin ettim demiştir.
Vakıf, başlı başına mevcudiyeti haiz olmak üzere, bir malın belli bir gayeye tahsisidir. Gaye ise, vakfın gelecek bütün zamanlara şamil olamak üzere düşünülen hukuk faaliyetini gösterir. Mezkur belgede, vakfun esaslı bir unsuru olan devamlı bir gaye belirtilmemiştir. Aksine, evdeki hissem satılarak bedelinin caminin onarım, mefruşat ve bakımına sarfedilmesini vasiyet ediyorum denmekle bir defa için yapılması arzulanan hukuki muameleye işaret edilmiş ve vakıf kavramına uygun bir tahsisde yapılmamıştır. Keza satış bedelinin devamlılık arzedecek şekilde zikredilen hususa tahsis edildiğine dair de bir irade beyan olunmamıştır. İşbu belge bir vakıf kurulmasından ziyade, tasarrufu yapan kişinin ölümden sonra yapılmasını arzu ettiği hususları belirten hukuki birr muameleyi vasiyet etmesinden ibarettir. Bu sebeplerle ortada vasiyet yoluyla kurulmuş bir vakfın mevcudiyeti kabul edilemeyeceğinden ve vakıf mevcut olmayınca tescili düşünülemeyeceğinden ve bu hususun mahkemece res'en göz önünde bulundurulması zaruri olduğundan, davanın reddine karar verilmek gerekirken, aksinin kabulü ile yazılı şekilde tescile karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 16.9.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.