 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
6. Hukuk Dairesi
E: 1974/1978
K: 1974/1985
T: 29.04.1974
DAVA : Mahalli Mahkemesinden verilmiş bulunan yukarda tarih ve numarası yazılı Ortaklığın Giderilmesi davasına dair karar Davalılardan F.s. Vekili Avukat S.T. tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, taşınmaz mal ortaklığının giderilmesi isteminden ibarettir. Mahkemece, satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm, davalılardan F.N.S.'nin vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava konusu taşınmaz mal, tapuda davalılardan F.N.S. ile davacı M.S. ve davalı M.B.ye miras bırakanı A.S.'nin adlarına kayıtlıdır. A.S. ve F.N.S.'nin şuyuun idamesi hususunda anlaşmışlar ve bu hususu 14.4.1950 tarihli belge ile tesbit etmişlerdir. Bu anlaşmanın birinci maddesinde (taşınmaz malın iki hisedarı on sene süre ile birbirleri aleyhine ortaklığın giderilmesi davası bozma hakkını karşılıklı olarak ıskat ettikleri) ve beşinci maddesinde de (sözleşmenin nihayetinden altı ay evvel taraflardan biri anlaşmayı bozduğunu diğer tarafa yazı ile ihbar etmediği takdirde, sözleşmenin kendiliğinden daha on senelik bir müddet için yenilenmiş olacağı ve müteakip müddetler içinde aynı minval üzerine hareket edileceği) ve onuncu maddesinde de (işbu sözleşmenin akitlerin kanuni ve mensup mirasçılarını da ilzam edeceği yazılıdır. Anlaşmanın yazılı olması kafi olup tapuya geçirilmesi zaruri değildir. maedeni Kanunun 539. maddesi uyarınca bu sözleşme miras bırakan A.S.'nin mirascılarını bağlar. Medeni kanunun 627. maddesi taksim hakkının hukuki bir tasarrufla on seneden fazla bir müddet için bertaraf edilemeyeceği hükmünü getirmiştir. Şayet bir sözleşmede şuyuun giderilmesinin süresiz olarak yasaklanması şartı mevcut ise, bu sürenin on yıldan fazla olamayacağına ilişkin hükmü karşısında böyle bir şartı geçersiz saymak icabeder. Olayda taraflara ihtar hakkı tanınmış, bu yapılmadığı sözleşmenin daha on senelik müddet için yenilenmiş olacağı ve mmüteakip müddetler içinde aynı şeklide olacağı ve müteakip müddetle içinde aynı şekilde hareket edileceği kabul olunmuştur. Bu durum konulan bu şartın süresiz bir yasaklanma olduğu kabul edilemez. İhbar hakkı kullanılmadığına göre bu durumda 14. Nisan 1970 tarihinden itibaren daha on yıl içinde ortaklığın giderilmesi istenemez. Bu itibara red kararı verilmesi gerekirken mahkemece bundan zuhul olunması, usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Hükmün açıklanan nedenle BOZULMASSINA, 29.4.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.