 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
5. Ceza Dairesi
E: 1974/4366
K: 1974/4354
T: 07.11.1974
DAVA : İstanbul Rami Emniyet Başkomiseri bulunduğu sırada görevini kötüye kullanmak suretiyle B.Ç.den 400 lira alarak cebri irtikapta bulunmaktan sanık M.E.nin yapılan yargılaması sonunda : TCK.nun 209/1 - 3 ve 227/2. maddeleri gereğince 3 sene 4 ay ağır hapis cezasiyle mahkumiyetine ve müebbeten memuriyetten mahrumiyetine dair Eyüp Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 19.9.1974 tarihli ve 974/86-200 sayılı hükmün süresi içinde yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmesi şartı yerine getirilmesi üzerine mahalinden gönderilip C.Başsavcılığı'ndan tebliğname ile daireye tevdi olunan dava evrakı incelenerek gereği düşünüldü :
KARRA : Sanığın kaza tesbit raporunun bir örneğini müştekiye vermek için para almaktan ibaret olan eyleminin adli görevi ile bir ilgisi yoktur.
Bazı cürümlerden dolayı memurlar ve şerikleri hakkında takip ve muhakeme usulüne dair 1609 sayılı yasanın 1. maddesi, bu maddede sayılan suçlardan dolayı memurin muhakematı kanununun cari bulunmadığını belirtmiştir. 1609 sayılı yasanın 2. maddesinde bu yasaya göre takibi gereken suçlarda ilk soruşturma mecburi tutulmuştur. İlk soruşturmanın mecburi tutulması keyfiyeti memurlar hakkında teminat niteliğindedir. 1609 sayılı yasa 20.5.1930 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihte mer'i olan Ceza Kanununa göre adiyen zimmet, irtikap, rüşvet ve... suçlar asliye mevaddından idi buna rağmen bu suçlar 1609 sayılı yasanın 2. maddesi gereğince ilk soruşturmaya tabi kılınmıştır. Bu nedenle CMUK. nun 1696 sayılı yasa ile değiştirilen 171. maddesinin ilk soruşturmayı Savcıların takdirine bırakan hükmü, 1609 sayılı yasaya ilişkin suçlarda geçerli değildir. Bu suçlar 1609 sayılı yasanın 2. maddesinde yazılı olduğu üzre mecburi olarak ilk soruşturmaya tabidir.
Bu nedenle :
İlk tahkikat yapılmadan duruşma icrasiyle hüküm verilmesi yasaya aykırı ve sanığın temyiz itirazları bu bakımdan yerinde olduğundan diğer yönleri incelenmeksizin hükmün tebliğnamedeki istek gibi CMUK.nun 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, depo parasının geri verilmesine ve bozma sebebine göre sanığın TAHLİYESİNE ve salıverilmesinin telgrafla mahalline bildirilmesi için C.Başsavcılığına müzekkere yazılmasına 7.11.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.