 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1974/5942
K: 1974/5803
T: 10.10.1974
DAVA : T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü tarafından A.b. ve Nüfus Memurluğu aleyhlerine açılan evlilik kaydının iptali davasının yapılan muhakemisi sonunda davanın reddine dair verilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki davacı tarafından istenilmişsede dava mahiyeti itibariyle durduşmaya tabii mevattan olmadığından duruşma talebinin reddine kara verildikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Davacı vekili, davalı A.'nın L. adındakikişi ile evli olduğunun tesbiti için annesi Z.K. hakkında dava açtığını, aldığı ilamda evlilik kaydını nüfusa tescil ettirdiğini, oysa ortada geçerli bir sözleme bulunmadığını beyanla ilamın iptalini istemiştir.
Hükümler ancak tarafları bağlar. davalı A.B.'nin Z.K.'yi hasım göstererek L. ile evliliğinin tesbitine ilişkin olmak üzere aldığı ilam A. ve Z. arasında kesin hüküm ifade edip (H.U.M.K. 237) üçüncü kişileri bağlamaz.
Hakkı herhangi bir kararla zedelenen kişi onu hükümsüz kılmak için dava açmak hakkına sahiptir. Zaten hak kanunla korunan menfaat demektir.
Medeni Kanunun 113. maddesinde mutlak butlan ile malul evlenme akitlerini iptaali için Cumhuriyet Savcısı ve üçüncü kişilere iptal davası açmak hakkı öngörülmüştür. Bu hüküm, kamu düzeni düşüncesine dayanmaktadır. hal böyle olunca yokluk ifade eden bir evlenmenin italini mümkün görmemek hem yukarıda açıklanan kamu düzeni ilkesine hem de kesin hüküm kurallarına aykırı düşer.
Emekli Sandığı, tesbit edilen bu evlenme ilişkisinden ötürü A. B.'ye dul aylığı ödemek zorunda kaldığı için evlenmenin yokluk ifade etmesini ileri sürmekte kanuni yararı bulunduğundan, kararın iptalini istemek hakkı vardır. Öyle ise uyuşmazlığın esasının incelenmesi gerekirken olaya uymayan düşüncelerle davanın reddedilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA 10/10/1974 tarihinde oybiriğiyle karar verildi.