 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1974/4543
K: 1974/4437
T: 05.07.1974
DAVA : G.Ö. tarafından kocası M.Ö. aleyhine, davalı tarafından da bilmukabele davacı karısı aleyhine açılan boşanma davalarının yapılan muhakemesi sonunda, G'nın davasının feragat sebebiyle, mukabil davanın da selahiyet yönünden reddine dair verilen yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm davalı ve mukabil davacı M. tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : G. kocası M. hakkında boşanma davası açmış, davalı durumundan bulunan mukabil M. da cevap layihası ile birlikte mukabil boşanma davası açmıştır.
G. 28/2/1974 gününde davasından vaz geçmiş ve sonradan 16/4/1974 tarihli mukabil davaya verdiği cevap layihasında ise yetki itirazında bulunmuştur.
Herkes haklarını kullanmakta ve borçlarını yerine getirmekte iyi niyet kurallarına uymakla yükümlüdür (M.K. 2). Onun için dürüstlük dışına çıkılarak bir hak elde edilemez. G. boşanma davasını İstanbul'da açmış, davanın İstanbul'da görülmesini istemiş iken, kocaının cevap lahiyasında açtığı mukabil boşanma davasına karşı yetkisizlik itirazında bulunması iyi niyetle bağdaşmaz. Öyle ise yukarıda belirtildiği gibi, yetki itirazı hukuki sonuç doğurmaz. bu bakımdan yetki itirazının reddi icap eder. Bu yönün gözetilmemiş olması yanlıştır. Kaldı ki yetki itirazı süresinde olmadığı için esasen reddi zorunludur. Şöyle ki:
Mukabil dava dilekçesi, 20/2/1974 gününde G. vekili A.G. a tebliğ edilmiş, adı geçen cevap vermemiş, on günlük süreden çok sonra olmak üzere 16.4.1974 günü dilekçe ile bizzat G. imzasıyla yetkisizlik ileri sürülmüştür. Yetki itirazının hukuki sonuç doğurabilmesi için bunun kanuni cevap içerisinde yapılması gerektir (H.U.M.K. 23). Bu kurala uyulmadığı takdirde itiraz hüküm ifade etmez, Kanunda yazılı süreler hakim ve taraflarca değiştirilemez (H.U.M.K. 159). Hak düşüren sürüler ise re'sen gözetilir. Öyle ise süreside yapılmadığı için yetki itirazınınn reddi gerekirken dava dilekçesinin yetik yönünden reddedilmesi usul ve kanuna aykırıdr.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA 5/7/1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.