 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1974/4478
K: 1974/5283
T: 26.09.1974
DAVA : J.U. ve arkadaşları tarafından Maliye Hazinesi aleyhine açılan alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki davalı tarafından istenilmekle duruşma için tayin olunan günde temyiz eden adına vekili Av. E.Ü. gledi. Tebligata rağmen alyhine teyiz olunanlar adına kimse gelmedi. Gelen Avukatın konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için başka güne bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava, bir paydaşın ortak taşınmazda yetiştirdiği narenciye sebebiyle diğer paydaştan payına düşen masrafların ödetilemisine ilişkindir.
Paydaşların çoğunluğu aksine karar vermemiş ise her paydaş ufak tefek onarım ve tarım işleri çeşidinden basit idari tasarrufulardan bulunabilir. Tarım usulünün değiştirilmesi, büyük çapta onarım gibi önemli idari işlerin yapılması ise ortak taşınmazın yarısından fazla payına sahip olan ve paydaş sayısı itibariyle de çoğunlukta bulunan pay sahiplerinin birlikte karar vermesine bağlıdır. (M.K. 624, 6.7.1955 günlü 12/18 sayılı içtihadı birleştirme kararı ve H.G.K. 624, 6.7.1962 günlü 236/D, 4-538 sayılı kararı)
O halde yapılan giderler ufak tefek cinsten ise bunu yapan diğer paydaştan, payına düşeni istiyebilir. Şayet yapılan işler dahi önemli onarımla ilgili olup önceden paydaşların muvafakatı alınmamış ise bu takdirde sebepsiz zenginleşme kuralları çerçevesinde (B.K. 61-64) uyuşmazlığın çözülmesi zorunluğu doğar. Bunun için yapılacak iş:
a) Ortak malın şuyuun giderilmesi suretiyle elde edilen satış bedeli satış memurundan sorulmak,
b) Taşınmaza faydalı gider yapılmamış farz olunarak satış günündeki değeri bilirkişiler eliyle tesbit olunmak,
c) Paydaşın yaptığı gerçek masrafla tutarı da yine bilirkişiler aracılığı ile tayin edilmek,
d) Yukarıda açıklanan incelemeler yapıldıktan sonra, ortak malın satış bedeli ile onarımsız değeri arasındaki fark hesaplanmak,
e) Böyece, paydaşın yaptığı masraf az önce açıklanan değer farkından az ise, yapılan masraftan diğer paydaşın taşınmazdaki payına düşen miktarın ondan alınmasına karar verilmek, şayet katlanılan giderler değer farkından çok ise, bu takdirde taşınmazda meydana gelen değer artışından yine paydaşın payına isabet eden tutarın ödetilmesine karar vermekten ibarettir. İlmi ve kazai içtihatlar da bu doğrultudadır.
Yukarıda açıklanan ilkeler çerçevesinde yeterli inceleme ve araştırma yapılmadan karar verilmiş olması usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeple BOZULMASINA ve duruşma için takdir olunan bin lira vekalet ücretinin davacılardan alınıp davalıya verilmesine 26.9.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.