 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
2. Hukuk Dairesi
E: 1974/2528
K: 1974/2629
T: 30.04.1974
DAVA : Z.A. tarafından kocası A.A. aleyhine açılan nafaka ve ayrı mesken ittihazı davasının yapılan muhakemesi sonunda verilen hükmün temyizen tetkiki taraflar ve temyiz tetkikatının duruşmalı olarak icrası da davacı tarafından istenilmişse de dava mahiyeti itibariyle duruşmaya tabi mevattan olmadığından duruşma talebinin reddine karar verildikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Tarafların mali ve sosyal durumuna, bugünkü geçim şartlarına göre iki tarafın nafaka miktarına ilişen temyiz itirazları yerinde değildir.
Davacı vekili, davalı kocanın başka bir kadınla ilişki kurmasının müvekkilinin şöhretini tahlikeye düşürdüğünü,, sıhhatini bozduğunu ileri sürmüş, mahkeme de bu görüşe katılarak ayrı mesken edinmeye karar vermiştir.
Karı kocadan her biri ortak hayatın devamı yüzünden sağlığı, şöhreti veya işinin ilerlemesi ciddi şekilde tehlikeye düştüğü müddetçe ayrı mesken edinebilir. (M.K. 162/1) Bu maddenin sevk amacı ciddi sebeplerin varlığı halinde aile birliğinin korunması için eşlerin ayrı evlerde oturmalarını sağlamaktadır.
Kocanın başka kadınla ilişki kurması, kadın için şöhret kırıcı sebep sayılamaz. Bu maddenin kapsamına giren durumlar, kocanın randevuculuk yapması, uyuşturucu madde kullanması imal veya ihraç etmesi gibi toplumun hoş görmeyeceği hareketlerdir. Bu bakımdan kocanın sadakatsizliği kadına ayrı mesken edinme hakkı vermez.
Kocanın sadakatsızlığı eşini tepkiye sevk edebilir. Üzüntüyü yol açabilir. Ancak sağlığını tehlikeye düşürdüğü iztidlal yolu ile farz ve kabul etmek maddeyi amaç ve kapsamı dışına taşırmak olur. Maddenin öngördüğü haller eşlerin biri birine tehlikeli hastalıklar aşılaması gayri insani hayat şartlarına zorlaması veya pek fena muamele ve benzeri durumlardır. Olayda ise bunların bulunmadığı aşikardır.
Neticeten kocanın gerçekleşen eylemi ayrı mesken edinme hakkı vermeye yeterli olmayıp nafaka takdirine yol açar. Nitekim mahkemece nafaka tayin edilmiştir. O halde ayrı mesken edinme isteğinin reddi gerekirken aksine karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
SONUÇ : Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle taraflar yararına BOZULMASINA 30.4.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.