 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
1. Ceza Dairesi
E: 1974/664
K: 1974/761
T: 17.04.1974
DAVA : Evli bulunan Ş.Ç.'nin zorla ırzına geçemeye nakıs derecede teşebbüs etmekten sanık A.K.'nin yapılan yargılaması sonunda : TCK.nun 416/1 ve 61. maddeleri gereğince iki sene dört ay ağır hapsine, 500 lira manevi tazminatın sanıktan alınarak müdahile verilmesine dair (BERGAMA) Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilen 2.11.1973 tarihli ve 973/32 -47 sayılı hükmün süresi içinde duruşmalı olarak Yargıtay'ca incelenmesi sanık tarafından istenilmesi şartı yerine getirilmesi üzerine mahallinden gönderilen dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile daireye tevdi kılınmakla 6.4.1974 cumartesi saat 9.30 duruşma günü tayin olunarak sanıkla vekiline davetiye gönderilmişti.
Belli günde Yargıçlar duruşma salonunda toplanarak Yargıtay C. Başsavcı yardımcılarından C. O. hazır olduğu halde oturum açıldı.
Vuku bulan tebligat üzerine sanık tarafından gönderilen 2.4.1974 günlü dilekçe ile mali durumu sebebiyle vekil gönderemiyeceğini bildirmiş olduğu anlaşılmakla Yargıtay C. Başsavcı yardımcısının muvafık görülen talep ve mütelaası dairede (DURUŞMASIZ) tetkikat icrasına ittifakla karar verilerek tefhim olunduktan sonra vaktin darlığına mebni tetkikat icrası başka bir güne bırakılmıştır.
Bu gün dava evrakı incelenerek aşağıda yazılı karar ittihaz olundu :
KARAR : Karar yerinde mağdure Ş.Ç.'nin olay sırasında sanığa (yapsanda yapmasanda kocama şikayet edeceğim) demesi üzerine sanığın bırakıp gittiği kabul edilmiştir. Bu kabul şekli ve rapor münderecatı; mağdurenin olayda ciddi bir mukavemetinin bulunmadığını ve sanığın işlemeyi kast ettiği fiilden kendi ihtiyari ile vaz geçtiğini göstermektedir. Bu bakımdan sanığın tamamlanan eyleminin TCK.nun 61/son maddesi karşısında sarkıntılık niteliğinden kaldığı anlaşılmaktadır.
Yapılan açıklamalara göre sarkıntılıktan ceza tayini gerekirken yazılı şekilde fiilin ırza geçmeye eksik teşebbüs olarak tavsifi,
SONUÇ : Kanuna aykırı ve sanığın temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görüldüğünden hükmün tebliğname hilafına CMUK.nun 321. maddesi gereğince (BOZULMASINA), depo parasının geri verilmesine bozma sebebine ve tutuk kaldığı süreye nazaran sanığın tahliyesine ve salıverilmesinin mahalline telgrafla bildirmesi için C. Başsavcılığına tezkere yazılmasına 17.4.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.