 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1974/2513
K: 1974/3585
T: 09.05.1974
ÖZET: 1 - 506 sayılı yasanın 79. maddesine dayanan uyuşmazlığın çözümü prim tahakkuk belgesinde, teftiş tutanaklarında ve ölçümleme evrakında yazılı hususların doğru olup olmadığının araştırılmasına bağlıdır.
2- İşçiye ödenen ücretle tediye bordrolarında ve aylık prim belgelerinde yer alan kayıtlar birbirini tutmazsa kurumun ölçümleme hakkı doğar.
3- Prim İtiraz Komisyonunun, verdiği kararlarda Kurumun işlemlerine ilişkin tüzük hükümlerine dayanması gerekirken Tüzük ten önce yürürlükte bulunan 1232 sayılı genelgeye dayanmış olması sonuca etkili değildir.
(506 s. S.S.K m. 79)
(S. S. İşlem Tüz m. 33)
Mahkeme, anılan prim itiraz komisyonu kararının iptaline karar vermiştir.
Hüküm davalı Avukatı tarafından temyiz edilmiştir.
Türk Ulusu adına Yargı yetkisini kullanan Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin Başkanı M. Ç. ve Üyeleri A. G. N. t. t. G. ve T. U. katıldığı 9.5.1974 tarihli oturumda Tetkik Hakimi A. K. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
Kurum, işyeri kayıtlarının, aylık sigorta prim bildirgelerinde yazılı olanları doğrulayıcı nitelikte olmaması nedeniyle ölçümleme yapmıştır. Prim itiraz Komisyonu, ölçümleme nedenlerini varit görerek davacı işverenin itirazı reddetmiştir. Gerçekten Uyuşmazlık, 506 sayılı yasa'nın 79. maddesine dayanmaktadır. Bu konudaki uyuşmazlığın çözümü ise, prim tahakkuk belgesinde ve işyerinde kurum müfettişleri tarafından düzenlenen tutanaklarda 91 ve ölçümleme evrakında yazılı olan hususların doğru olup olmadığının araştırılmasına bağlı bulunmaktadır. Örneğin, davacı işverenin sigortalı işçilerine gündelik ücret olarak 50 lira ödediği halde bunu ücret tediye bordlarına ve Kuruma gönderdiği aylık sigorta prim bildirgelerine 25 lira olarak geçirdiğinin ve bazı sigortalıları Kuruma usulünce bildirmediğinin sabit olması durumunda, kurumun ölçümleme hakkı doğmuş olur.
Öte yandan, prim itiraz komisyonu, az önce açıklanan hususları varit gören kararında, ölçümlemenin doğduğu tarihte, Kurum işlemlerine ilişkin tüzük hükümlerine dayanması gerekirken anılan tüzükten önce yürürlükte bulunan 1232 sayılı genelge esaslarına dayanmış olması da sonuca etkili görülmemiştir. O halde, açıklanan şekilde inceleme yapılmak üzere karar bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz edilen kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA, 9.5.1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.