 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
10. Hukuk Dairesi
E: 1974/1809
K: 1974/2820
T: 18.03.1974
DAVA : Davacılar ölçümleme yoluyla haksız tahakkuk ettirilen 7.199,20 lira primin kaldırılmasını istemiştir.
Mahkeme, dava dilekçesinin görev yönünden reddine karar vermiştir.
Hüküm, davacılar Avukatı tarafından temyiz edilmiştir.
Türk Ulusu adına yargı yetkisini kullanan Yargıtay 10 uncu Hukuk Dairesinin Başkanı M.Ç. ve Üyeleri F.U.,A.G.,İ.G. ve C.K.nın katıldığı 18.3.1974 tarihli oturumda dosya raportörü M.Ç. tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan ve temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi:
KARAR : Davacı, Prim İtiraz Komisyonu Kararının ve onun konusu olan ölçümlemenin iptalini istemiştir. Bu istek, 506 Sayılı Kanunun 134 üncü maddesinde öngörülen bir davaya ilişkindir ve bu tür davalar, maddede de belirtildiği üzere, İş Mahkemelerinde veya bu davalara bakmakla görevli mahkemelerde görülür.
Öbür yandan, 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrası hükmüne göre, İş Mahkemesi kurulmamış olan yerlerdeki iş davalarına o yerde görevlendirilecek mahkeme tarafından son kez anılan kanundaki esas ve usullere göre bakılır.
Görülüyor ki, görevlendirilme, mahkemenin sıfatını etkilememekte; sadece mahkemeye iş davalarını 5521 sayılı yasa'nın öngördüğü usul ve esaslara göre bakmak yükümünü yüklemektedir. Şüphesiz durumun aydınlığa kavuşması ve özellikle, tarafların usule ilişkin hak ve borçlarını kesinlikle bilmeleri için bunun bir ara kararıyla belirtilmesinde yarar vardır.
Erzincan'da İş Mahkemesi kurulmadığı ve bu mahkemelerin göreceği işlere bakmak için inceleme konusu kararı veren Erzincan Asliye Hukuk Mahkemesinin görevlendirildiği ise, karar yerinde belirtilmiştir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olguların gözönünde tutulmaksızın dava dilekçesinin görev yönünden reddolunması usule ve yasaya aykırıdır. Yapılacak iş, davanın iş mahkemesinde görülecek işlerden olduğunun tesbitiyle davada 5521 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nda yazılı usul ve esasların uygulanacağının belirtilmesinden ve bu esaslara göre yargılama yürütülerek gerekli kararın verilmesinden ibarettir.
O halde, bu yönler hedef tutan temyiz itirazı kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan hükmün yukarda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 18.3.1974 gününde oybirliğiyle karar verildi.