 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1973/10-787
K: 1976/2117
T: 04.06.1976
- İLK İTİRAZ
- DAHA ÖNCE AÇILAN DAVA (DERDEST-İ RÜYET OLMA)
ÖZET: Aynı konuda daha önce açıldığı ileri sürülen davaya ilişkin dosyanın bulunamadığı anlaşılmış ve böylece "derdestlik" savunması ispat edilememiştir. Davacının bu davayı açmasında hukuki yararı bulunduğuna göre, "davanın halen görülmekte olduğu" yolundaki ilk itirazın reddi ile işbu davaya bakılmak gerekir.
(1086 s. HUMK m. 187)
Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Zonguldak 3. İş Mahkemesince davanın reddine dair verilen 23.10.1974 gün ve 1375/3490 sayılı kararın incelenmesi davacı avukatı tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 3.6.1975 gün ve 3801 - 3490 sayılı ilamiyle, (ilk dosyanın yi. tirilmiş olduğu ve usulen yenilenmediği gelen yazılardan anlaşıldığına göre, o dosyanın usulen işleme konulup davanın görülmesi olanaksız bulunduğuna göre ortada derdesti rüyetlik durum yoktur. İlk davanın 11.9.1974 tarihinden önce açılmamış sayılması ve bu hususta mahkemenin kendiliğinden karar vererek kaydın kapatılması gerekir) diye bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece, önceki kararda direnilmiştir. -
Temyiz eden: Davacı avukatı.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarından, dosyadaki yazılardan aynı konuda daha önce açıldığı ileri sürülen davaya ilişkin dosyanın bulunmasının olanaksızlığı gerçekleşmiştir. Bu suretle derdestlik savunması isbat edilemediği gibi davacının bu davayı açmakta da hukuki yararı vardır. O halde davanın halen bakılmakta olduğu yolundaki ilk itirazın reddi ile işbu davaya bakılmak gerekir. Direnme kararı bu nedenle bozulmalıdır. Bozma nedenine göre Özel Dairenin diğer bozma nedenleri üzerinde durulmamıştır.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429. maddesi gereğince bozulmasına 4.6.1976 gününde bozmada oybirliği nedeninde oyçokluğu ile karar verildi.