 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
4. Hukuk Dairesi
E: 1973/11038
K: 1975/1997
T: 17.02.1975
DAVA : Davacı avukatı; müvekkilinin paydaş bulunduğu taşınmazdaki ürünü davalının ortakçı ile anlaşarak kaldırdığı halde müvekkilinin payına düşeni vermediğini ileri sürerek 2300 liranın alınmasını istemiştir.
Yapılan yargılama sonunda; dava, tanık sözleri ve belgelerle sabit olduğundan 2300 liranın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verildiğine ilişkindir.
Temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşuldu:
KARAR : Bir taşınmazın bir veya birkaç paydaşı tarafından diğer paydaşlar hasım gösterilmek suretiyle açılan ortaklığın giderilmesi davası sonunda mahkemenin taşınmazın satılarak ortaklığın giderilmesi hakkında verdiği kararın infazı için Usulün 571. maddesi uyarınca İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yapılan müzayedenin ihtiyari değil cebri bir müzayede olduğunun kabulü gerekir. Zira bu müzayede taşınmaz paydaşlarından bir kısmının arzu etmemelerine rağmen bir hakkın yerine getirilmesi için yapılmaktadır. (Feyz: Necmettin Feyzioğlu- Borçlar hukuku-Hususi Kısım- Akdin Muhtelif Nevileri Cilt: 1, İstanbul 1961, Sahife: 72) Bu itibarla mülkiyetin tapu siciline geçirilmesiyle ilgili Borçlar Kanununun 231. maddesi hükmünün olayda uygulama olanağı yoktur. Çünkü anılan 231. madde ihtiyari müzayedeler için öngörülmüştür. Nitekim, gerek Medeni Kanunun 633 ve gerekse İcra ve İflas Kanunun 134. madde hükümleri açıkca cebri müzayedelerde mülkiyetin tescilsiz sadır olana geçeceğini öngörmektedir. Cebri müzayede mahsulün götürülmesinden önce yapılmış ve mülkiyet davalının babasına geçmiş bulunmasına göre davacının mahsul üzerinde bir hakkı bulunmadığının kabulü gerekir. O halde ve Medeni Kanunun 619. maddesi hükmünce taşınmazın mütemmin cüz'ü niteliğinde olan mahsul üzerinde davacının bir hakkı bulunmadığından davanın reddi gerekir. Anılan ilkelere aykırı düşüncelerle mahsul bedeline hükmedilmiş olması bozmayı gerektirir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre öteki yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına ve peşin harcın istek halinde geri verilmesine, 17.2.1975 gününde oybirliğiyle karar verildi.