 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
12. Hukuk Dairesi
E: 1973/8873
K: 1973/8292
T: 25.09.1973
DAVA : Alacaklı İ.D. ile Borçlular M.G. ve R.G.'e müteallik olmak üzere (GÜLŞEHİR) İcra İşleri Tetkik Merciinden verilen 29.6.1973 tarih ve 10-10 sayılı kararın müddeti içinde temyizen tetkiki M.G. tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye 6.8.1973 tarihinde gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
KARAR : Takibe mesnet yapılan senette alacağın niteliği (karz akdi) olarak açıklandıktan sonra istendiği zaman ödeneceği şart koşulmuş, başkaca bir vade konulmamıştır. B.K. 101 nci maddesinde açıklandığı gibi; muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtariyle mütemerrit olur. Borcun ifa günü müttefikan tayin edilmiş veya muhafaza edilen bir hakka dayanarak taraflardan biri bunu usulen bir ihbarda bulunmak suretiyle tesbit etmişse bu günün bitimiyle borçlu mütemerrit duruma düşer.
Zaman aşımı süresi alacağın muaccel olduğu tarihten başlar. Eğer alacağın muacceliyeti bir ihbar vukuna bağlı ise müddet bu haberin verilebileceği günden itibaren cereyan eder.
Senedin yazılış şekli ve yukarda yazılı kanun hükümleri muvacehesinde zaman aşımının reddine mütedair karar doğrudur.
Varit bulunmayan temyiz bozma isteğinin sonucu doğru mercii kararının İ.İ.Kanununun 366 ve H.Y.U. Kanununun 438 nci maddeleri uyarınca ONANMASINA, 25.9.1973 gününde, oybirliğiyle karar verildi.