 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
11. Hukuk Dairesi
E: 1973/5165
K: 1974/53
T: 15.01.1974
DAVA : Davacı, 23.6.1969 tarihli satış mukavelesi icabı olarak, davalı İpraş tarafından temini mümkün olan petrol mahsullerini davalıdan satın alıp başkalarına sattığını, petrol fiatlarının hükümet kararlarına aykırı olmıyacağını, 6/6181 sayılı kararnameye göre beynelmilel fiatlarda % 8 indirim yapıldığı halde davalının bu indirimi (13.3.1967 tarihine kadar uygulamadığını ve indirimsiz fiat üzerinden fatura tanzim ettiğini, kendilerinin de bu faturalara göre beyanname verip gümrük idaresine fazladan (303.245,33) lira rıhtım ve damga resmi ödemek mecburiyetinde kaldıklarını belirterek bu meblağın faizi ile tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı savunmasında, haksız fiil yönünden, kararnamenin Resmi Gazete'de yayınlanması tarihine göre zamanaşımının cereyan etmiş olduğunu ileri sürmüştür.
Mahkemece, iddianın haksız fiile istinat ettiği, davacının zarara uğradığını kararnamenin yayınlanması tarihinde öğrenmiş sayılacağı ve bu tarihe göre bir yıllık zamanaşımının gerçekleştiği gerekçesi ile zamanaşımı yönünden davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Davacı fiat hususunda mukavelenin 3 üncü maddesine istinat etmiş ve gümrüğe fazla demeye esas olan faturaların tanziminde davalının fiat yönünden akdi vecibesine riayet etmediğini ve bu davalının da ihtilaf konusu faturaları aralarındaki akte aykırı şekilde düzenlediğini kabul ederek fiat farkı yönünden makable şamil surette gereğini yerine getirdiği anlaşılmış olmasına göre, dava akti vecibenin ihlalinden doğan zararın tazmini talebini kapsadığından, olayda on yıllık akit zamanaşımının uygulaması gerekirken, hilafına düşünce ile yazılı olduğu şekilde davanın zamanaşımı bakımından reddine karar verilmesinde isabet görülmemiştir.
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, ve 1.000 lira vekillik ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 15.1.1974 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.