 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1954/14
K: 1957/8
T: 15.05.1957
DAVA : İdari kaza mercilerinde rüyet ve halledilen ihtilaflara ait muhakeme masrafları ile bu meyanda bulunan vekalet ücretinin diğer taraftan tahsili talebiyle adliye mahkemelerinde açılan davaların rüyet merciinin adli veya idari kazalardan hangisi olduğu hususunda Temyiz Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi'nin 8.12.1952 gün ve 7076/5399 sayılı ilamiyle Temyiz Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi'nin 1.12.1952 gün ve 12043/8221 sayılı ve 23.2.1953 gün ve 2095/1426 sayılı ilamları arasında hasıl olan içtihat ihtilafının halli ilgili tarafça talep edilmiş olduğundan keyfiyet İçtihadı Birleştirme Hukuk Kısmı Umumi heyetinde müzakere olundu:
Muhakeme masrafları ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunun 423. maddesinin 6. bendi gereğince muhakeme masraflarından madut olan vekalet ücreti, taalluk ettiği davanın teferruat mahiyetinde olup ait olduğu davanın konusunu teşkil eden hak ve alacağa çok sıkı surette merbut ve onun akibetine tabi ve hukuken müstakil bir hüviyet ve varlık arzetmeyen alacaklardandır. Nitekim adı geçen kanunun 417. maddesi gereğince muhakeme masraflarının hüküm altına alınması için ayrıca bir talebe lüzum olmaması keyfiyeti bu esasa teferru eden bir hükümdür. Kezalik aynı kanunun 425. maddesinde iki taraftan birinin vefatı ve davanın tenki gibi bir sebeple karara bağlanmayan davalara müteallik muhakememasraflarının bile asıl davayı rüyet eden hakim tarafından takdir ve hükmolunacağına mütedair sevk edilmiş bulunan hüküm dahi teferruat mahiyetinde olan muhakeme masraflarının müstakil bir dava mevzuu yapılmasına cevaz bulunmadığını açıkça göstermektedir. Demek oluyor ki, kanun vazıı tabi olan şeye ayrıca hüküm verilmeyeceği mütearifesinden ve hukuk kaidesinden hareketle muhakeme masraflarını ait olduğu davanın konusunu teşkil eden hak ve alacak ile pek sıkı surette mütalaa etmiş ve bu gibi taleplerin asıl dava ile birlikte ve asıl davaya el koyan kaza mercii tarafından hüküm altına alınmasını iltizam ve derpiş eylemiştir.
Yukarıda yazılı sebeplere binaen idari kaza mercilerinde rüyet edilen davalara ait muhakeme masraflarının ve bu meyanda bulunan vekalet ücretinin diğer taraftan tahsili talebiyle müstakillen açılmış olan davaların rüyet merciinin, bunların taalluk ettikleri asıl davaları rüyet eden idari kaza mercileri olduğuna ve bu gibi davalara adliye mahkemelerinde bakılması caiz bulunmadığına ve Temyiz Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi'nin 23.2.1953 gün ve 2095/1426 sayılı ilamında belirtilen içtihadın kanun hükümlerine uygun ve isabetli bulunduğuna ilk toplantıda üçte iki ekseriyetle 15.5.1957 tarihinde karar verildi.