 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1953/22
K: 1954/3
T: 27.01.1954
DAVA : Taksim suretiyle şuyuun izalesi davasında taksimi istenilen gayrimenkulün Tapu kaydında mevcut haciz ve ipotek kayıtları kaldırılmadıkça taksimi cihetine gidilemiyeceğine, 5.7.1949 tarih ve 2600/1846 sayılı ilamiyle karar verilmişse de; bu defa hilafına içtihat tahassül ettiği 5. Hukuk Dairesinin 19.2.1952 tarih ve 952/52 sayılı yazısiyle bildirilmiş olmakla keyfiyet Tevhidi İçtihat Hukuk Umumi Heyetinde tetkik ve müzakere olunarak gereği düşünüldü:
KARAR : Medeni Kanunun 804 ve 805 inci maddelerinde ipotekle tazyit edilmiş gayrimenkulün taksimi halinde teminatın tevzi suretine ve alacaklının hakkına ve alacaklıya yapılacak ihbara dair hükümler mevcut olduğu cihetle taksim suretiyle şuyuunun izalesi dava edilen gayrimenkulün tapu kaydındaki ipotek ve haciz şerhleri ifraz olunacak kısımlar üzerinde kalmak şartiyle taksim yapılmasına kanuni bir mani bulunmamış ve dairenin evvelki içtihadı hilafına tehassül eden son içtihat yerinde görülmüştür.
SONUÇ : Netice; Taksim suretiyle şuyuun izalesi dava edilen gayrimenkulün Tapu kaydındaki ipotek ve haciz şerhleri ifraz olunacak kısımlar üzerinde kalmak şartiyle taksim yapılmasına kanuni bir mani bulunmadığına ilk toplantıda 27.1.1954 tarihinde ittifakla karar verildi.