 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1953/15
K: 1957/19
T: 03.06.1957
DAVA : İş kazasına uğrayan sigortalı işçilerin kazaya uğramalarına sebebiyet verenler hakkında açılan ceza davalarına İşçi Sigortaları Kurumunun müdahale edebilip edemiyeceği hususunda 1. Ceza Dairesinin 13.11.1951 tarih ve 2343/2337 sayılı karariyle 4. Ceza Dairesinin 21.2.1950 tarih ve 1268/2214 ve 5.2.1952 tarih ve 529/1203 sayılı kararları arasında hasıl olan içtihat ihtilafının halli istenmekle keyfiyet içtihadı Birleştirme Ceza Kısmı Umumi Heyetince tetkik ve müzakere olundu:
KARAR : İş kazalarından doğan ceza davalarında bu yüzden mutazarrır olan mağdur veya ölümü halinde zarar gören mirasçı veya sair hak sahiplerinin müdahale edebileceğine göre işçi Sigortaları Kurumu bu ceza davalariyle doğrudan doğruya ilgili sayılamaz. Suçtan zarar görenlere kurumun kanunen bir menfaat teminine mecbur olması hukuki bir muamele ve taahhüt mahiyetini haiz olup bu hal, kuruma amme davasına müdahale yetkisini ve maznunun cezasını istemek hakkını bahşetmemek icap eder. Kurum, hukuk mahkemesinde sağladığı manfaat karşılığını akalalılardan istemek hakkını haizdir. Esasen sadece şahsi hak talebinde bulunabilmek de ceza davasına müdahale edebilmek yetkisini tevlitedememek iktiza eder. Ceza Usülünün 365 inci maddesinin sarih hükmüne göre şahsi hak talebi, ancak müdahalenin kabulünden sonra dermeyan edilebilir.
4772 sayılı Kanunun 62 nci maddesinde (Bu soruşturmaların amacı ancak sigortalı ile hak sahibi kimselerin ve İşçi Sigortaları idaresinin haklarını tespit etmektedir. İşte görülecek suç niteliği dolayisiyle yapılacak ceza ve kovuşturma ve soruşturmaları Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre yürütülür. Şu kadar ki, İşçi Sigortaları İdare ilgili C. Müddeiumumiliğinden, bu yoldaki soruşturmaların sonucu hakkında bilgi alabilir.) denilmektedir.
Görülüyor ki, müdahale hususunda 62 nci madde Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun koyduğu esaslar üzerinde hiç bir takyidi hüküm vazetmemiştir. Bilakis, C. Müddeiumumiliğinden soruşturmaların sonucu hakkında bilgi istemeğe dair hüküm, Kurumunun ceza davasından hazır bulunamıyacağına; ancak neticeyi C. Müddeiumumiliği yoluyla öğrenebileceğine delalet etmektedir.
SONUÇ : İşçi Sigortaları Kurumunun iş kazalarından doğan ceza davalarına müdahale edemiyeceğine birinci müzakerede ittifakla 3.6.1957 tarihinde karar verildi.