Hukuki.NET


Yargıtay içtihatları bölümü

Yargıtay Kararı

 


T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1937/5
K: 1937/18
T: 09.06.1937
DAVA : Ceza Kanunu'nun 203. maddesi hükmünün bir hadisede tatbik edilebilmesi için zimmete para geçirme keyfiyetinde herhangi bir şekil ve surette hile ve hud'a istimali veya mezkur maddede gösterilen diğer kayd ve şartların tahakkuku icap etmesine göre şimdiye kadar yapılan Temyiz tetkiklerinde bir memurun yek nazarda zimmetin vukuunu gizleyecek veçhile kayıtlar üzerinde yaptığı tağyir ve tahripler ve zimmete geçirilen paranın yağma veya adi hırsızlık suretiyle üzerinden veya evinden çalındığı veyahut bir kaza neticesi suya düşerek cebinden, heybesinden düşmesi ve buna mümasil ve nefselemre mutabık olmayacak şekilde ziyaını iddia etmesi üzerine cari tahkikat ve tetkikat neticesinde bu iddiaların mürettep ve musanna olduğunun tahakkuku hile ve hud'a mahiyetinde sayılarak olveçhile muttarit bir tarzda içtihat ve izhar ve bu yolda 203. maddeyle verilen kararlar tasdik edilmiş iken bu kere ihtilas fiilinden suçlu Kalkan Nahiyesi Posta ve Telgraf Müdürü Fuat hakkında icra olunan Temyiz tetkikatında mümaileyhin postahane binasında şahsı ahar tarafından hırsızlık yapılmış süs ve şeklini vererek ait olduğu makama ihbar ve iddiada bulunması üzerine iddianın mürettep ve musanna olduğu ve miktarı muayyen para ve pulları zimmetine ve geçirdiği tahakkuk eylediğinden bilbahis 203. maddeyle mahalli mahkemesince verilen kararda isabet olmadığı ve bu şekildeki iddianın hile ve hud'a mahiyetinde sayılamayacağı ve işin adi zimmet olduğunu kabul eden bir ekseriyet tahassül etmiş ve bu tarzdaki ekseriyet eski içtihada tamamen aykırı bulunmuş olduğundan keyfiyetin tevhidi içtihat suretiyle halli lüzumu Temyiz 1. Ceza Dairesi Reisliği'nin 26.12.1936 tarih ve 917 numaralı müzekkeresiyle bildirilmesi üzerine 9.6.1937 tarihinde toplanan Heyeti Umumiye'ye (48) zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten sonra hadise bir kerre 1. Reis İhsan Ezgü tarafından izah edildikten sonra söz alan azadan Akil;
Bize gelen işler ekseriyetle parayı aldıktan sonra beni soydular, yahut pencere kırmışlar, girmişler, parayı almışlar şeklindeki işlerdir. Bunda da zatı cürüm meydandadır. Bu meydanda iken başkasını fail gösterecek veya tahkikatı yanlış yola sevkedecek tertip ve tasniler zimmetin zahire çıkmamasını te'min edecek hile ve hud'alardan değildir, diyorum. Ve 203. maddenin de şümulü haricindedir.
Vehbi; Hile ve hud'a yalnız defterlerin tahrifimidir? Yoksa diğer maddi şeyler, mesela torbaya konan paralar gibi hadiseler de buna dahilmidir? Halledilecek mes'ele budur.
1. Reis ; 203. madde de misaldir. Binaenaleyh işi hadisesi üzerine mütalaa etmek gerektir.
Müdafaa kastiyle olmamak üzere zimmet meydana çıkmadan yapılan bu gibi ihbarlar daireleri aldatmak için bir hiledir.
Selim Nafiz; Bunlar kastı cürmi ile taayyün eder. Bu adamın kastı cürmisi parayı zimmetine geçirdiğini belli etmemek içindir. Hiledir.
Başmüddeiumumi; Tevhidi içtihada gidilebilmek için hadiselerde mümaselet şarttır. Gösterilen misaller başka başkadır. Zimmete geçirdikten sonra müfettiş gelmesi üzerine çalındı şeklindeki iddiaya uygun bir hadiseden dolayı verilmiş bir ilam varsa tevhidi içtihada gidebiliriz.
İbrahim; Hile iki nev'idir. Hilei adiye ve hileli cezaiyedir. Kaide konabilirmi? Hile ve hud'a tabirine vereceğimiz hukuki ve cezai mana nedir? Her hile hud'ai cezaiye deyemeyiz. Hesap işiyle alakası olup olmamak bunlardan kat'ı nazar fiilin meydana çıkmaması için bu hile de mevsufdur. Söyleşinde bir hile vardır. Bizim burada arayacağımız hilei cezaiye olmak lazımdır. Bu nasıldır? "Tertibatı hud'akarane" bunun haricindekiler bu kanunun maksudu şeklinde değildir, bunlar müdafaadır.
Fuat Hulusi ; Şayanı dikkat olan maddenin ibaresidir "Fiilin zahire çıkmamasını te'min edecek her türlü hileler" Maksat mali murakabe merciini aldatacak ve fiilin meydana çıkmamasını te'min için olan hileleri buraya almıştır. Ve failin meydana çıkması için bir şey koymağa vazııkanun lüzum görmemiştir. Fiil meydana çıktıktan sonra fail nasıl olsa meydana çıkar.
Ferit ; Fiilin meydana çıkmamasını te'min için olan hile ve Hud'alar dendiği halde suçun denmemiştir. Fiil esasen meydana çıkmıştır. Diğer hile ve hud'alardır. Fiil başka, suç başkadır.
1. Reis; Zimmet de fiildir.
Akil ; Yapılan hileler failin meydana çıkmaması içindir. Zatı cürüm meydandadır.
İbrahim ; Eski kanunun 78. maddesini okudu.
Burada maksadı kanun bu şahıs iki cürüm işlemiştir. Birinde çalmış birinde başkalarına isnat etmiştir. Bunun hareketinden kanunun müterafık gördüğü yerlerde esbabı müşeddide mütalaa etmemek doğrumudur?
Halil Hilmi; Zimmetin meydana çıkmaması için yapılan hilelerin dehşeti başkadır. Vazıı kanun abesle uğraşmaz. Bay Fuadın sözlerine iştirak ediyorum.
Başmüddeiumumi ; Vazıı kanun tayin ve tahsis etmemiştir. Bu maddekiler kaydı ihtirazı değil, kaydı vukuidir. Aşağıda da tamim edilmiştir. Kayt etmemekte daha büyük bir ihtilas vardır. Tağyir ve tahrip açıktır, fakat pencere kırmak, kapı kırmak gibi fiilleri ayırmak doğru değildir.
Fazla olarak sahtekarlık ta vardır. Bunu hakimlerin takdirine bırakmak lazımdır. Roma mahkemesi bir başkasına verilmek üzere birine verilen parayı zimmetine geçirirse ihtilastır, demiştir.
Ferit ; Romada ihtilas denmesi bir nev'i cürüm olmasındadır.
Fahrettin; Fiil tabirinden maksat yediğinin meydana çıkmamasını temin demektir. Zimmettir.
Vehbi ; Hile, evrak üzerinde olmadığı kanaatındayım.
Hulusi ; Fiilden maksat zimmet suçuna denilir, deniyor. Bizde muhalif bir şey arzetmedik, paranın yok olmasıdır. Bu parayı başkası da yok edebilir. Fiilin maddi olan kısmıdır, demeleriyle reye konarak neticede;
Zimmete para geçirme fiili, ait olduğu daireleri aldatmak ve fiilin zahire çıkmamasını temin etmek maksadiyle TCK.nun (203). maddesinde yazılı şekiller haricinde sair her türlü hile ve hud'a yapmak suretiyle vaki olduğu takdirde de ihtilas cürmünü teşkil edeceğine 9.6.1937 tarihinde ekseriyetle karar verildi.
İçtihat:
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06
  • Kısmi Kabul ve Kısmi Red Kararından Sonra 3/4 oranından indirimli icra vekalet ücreti 
  • 26.04.2025 09:11


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • YARGITAY KARARLARI :
    İçtihat Arama motoru anasayfa   2007   2006   2005   2004   2003    2002    2001    2000   1999    1998    1997    1996   1995   1994   1993    1992    1991    1990    1989    1988    1987    1986    1985    1984    1983    1982    1981    1980    1979    1978    1977    1976    1975    1974    1973    1927-1972

    Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük +

    İçtihat Arşivi  Eski içtihat dizini