 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1936/17
K: 1936/31
T: 13.11.1936
DAVA : Dövmek ve sövmek ve yine dövmek ve korkutmak için bıçak çekmek cezalarının içtimaı sebebile itiraz üzerine yapılan müzakerelerde evvelce hakaretin ve bıçak çekmenin temas ettiği maddelerde yazılı cezaların azami haddine nazaran büyük suç addedilerek içtimaın o suretle tatbiki lüzumuna dair Ceza Heyeti Umumiyesi'nin kararları hilafına ekseriyet hasıl olduğu anlaşılarak keyfiyetin tetkiki tevhidi içtihat neticesine talik edildiği Baş Riyaset makamından bildirilmiş ve bu işlere ait karar örnekleri de birlikte verilmiş olduğundan 11.11.1936 gününde toplanan Heyeti Umumiyete ekseriyeti sülüsan hasıl olmadığından 13.11.1936 gününde toplanan Heyeti Umumiye'de tekrar okunarak işin müzakeresine girişildi.
Ceza Kanunu'nun 3038 sayılı kanun ile değişmezden evvelki 69. maddesi bir neviden olarak hürriyeti tahdit eden muvakkat cezaları müstelzim birden fazla cürüm işlemiş olan kimse hakkında en ağır cürme terettüp eden ceza tayin olunduktan sonra buna diğer ceza müddetleri mecmuunun yarısına muadil bir müddet zammolunacağını göstermektedir. Cezaların içtimaını gösteren bu madde mucibince her suçun kanuni ve takdiri arttırıcı ve azaltıcı sebeplerle cezası tayin olunduktan sonra bunlardan en ağırı esas tutularak buna diğerlerinin kanunda yazılı miktarı ilave olunarak birleştirmenin çok açık bir anlamıdır.
Böyle olmayıp ta buna uymayan rey ve kanaata göre suçun kanunda yazılı cezasının yukarı haddine bakılarak o suçun tayin olunacak cezası ne olursa olsun ağır sayılması ve buna diğerlerinin kanunda gösterilen nispet dairesinde ilave olunması kabul edilirse tatbikatta yukarı haddi yüksek olan suç için kanuni icap ve sebeplerle çok defa diğer suçların cezasından daha az ceza tertip ve tayin edilerek bu suretle içtima halinde birleşen cezalar başlı başına bir suçun cezasından aşağı düşmek ve yine bir adam hakkında ayrı ayrı katileşen hükümlerin infazı sırasında cezalar bu yolda birleştirilince başlıbaşına bir hükmün cezası bile tam çektirilmemek ve ceza artacak yerde eksilmek gibi içtima hükümlerinin ruhuna ve kanunun maksadına aykırı bir netice doğar.
İşte bu mütalaa ve mülahazalar iki toplantıda uzun uzadıya münakaşa ve müzakereden sonra ilk toplantıda üçte iki rey toplanmadığından 2. toplantıda netice olarak :
3038 sayılı kanunun meriyetinden evvel birden ziyade suç işlemiş olan kimse hakkında 69. madde mucibince cezaların birleştirilmesinde bu maddedeki en ağır cürma terettüp eden cezadan maksat; tayin olunan en ağır ceza olduğu günü rey çokluğuyle 13.11.1936 gününde kararlaştırılmıştır.