 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1936/16
K: 1936/21
T: 08.07.1936
DAVA : İcra ve İflas Kanununun yetmiş dört ve yetmiş beşinci maddeleri mucibince mal beyanında bulunmak mecburiyetinde olan borçlunun memur olması bu mecburiyetten müstesna tutulmasına sebepteşkil etmeyeceği dairenin takarrür etmiş içtihadından iken ahiren benzeri bir hadisenin müzakeresi sırasında hilafına ekseriyet tahassül etmiş olması hasebiyle keyfiyetin tevhidi içtihat suretiyle halli İcra ve İflas Dairesinin 12.6.936 gün ve 388 sayılı müzekkeresiyle talep edilmesi üzerine hadise telhis edilerek Heyeti Umumiyeye tevzi edilmişti.
KARAR : 8.7.936 gününde toplanan Heyeti Umumiyeye kırk altı zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten sonra hadise bir kerre de 1. Reis İhsan Ezgü tarafından izah edildi.
Söz alan İcra ve İflas dairesi Reisi Hulusi Demirelli; Dairemizin müstakar içtihadı borçlunun memur olması ve borcun az bulunması hallerinde de mal beyanında bulunmak lazım geleceği reyinde olup memurlar için bir istisna kabul etmemekte idi. Ahiren izah edildiği veçhile hilafına yeni bir ekseriyet hasıl olması hasebiyle yüksek heyetinize keyfiyeti bildirmek mecburiyetinde kaldık.
Aza Reşat; Bu iş evvelki sene tatil mahkemesinde çıktı. Yedi lire borcu olan bir posta memuru hapse mahkum olmuştur. Bu adam feryat ediyordu. maaşının rub'u ile defaten verebilir, dedik ve karar verdik.
Aza Abdullah ; Borçlu memur olsun olmasın mal beyanına mecburdur. Alacaklının alacağı miktarına göre mal göstermeğe mecburdur. Tamamını göstermek mecburiyeti yoktur. Maaşın dörtte biri alacağa kafi gelirse bu vaziyet karşısında mal beyanında bulunmuş demektir. Memur olması mal beyanı mahiyetindedir, demeleriyle müzakerenin kifayeti kabul edilerek neticede:
SONUÇ : İcra ve İflas Kanununun yetmiş dördüncü ve 337 nci maddelerinde borçlu tabiri mutlakolarak münderiç bulunmasına göre borcun azlığı ve borçlunun memur olması gibi haller için istisna kabulüne imkan olmadığından 337 nci madde hükmünün borcu maaşının dörtte birile ödenecek olan memurun kanunda muayyen müddet içinde mal beyanında bulunmaması hallerinde de tatbiki zaruri olduğu ekseriyetle 8.7.1936 takarrür etti.