 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1935/78
K: 1935/6
T: 26.05.1935
DAVA : İcra ve İflas Kanununun seksen ikinci maddesinde yazılı haczolunamıyacak Devlet malları meyanında evkaf idaresi mallarının da dahil olup olmadığı hususunda İcra ve İflas Dairesinin 12/10/933 tarih ve 4736/4826 numaralı ilamiyle 934 senesi tatil müddeti içinde icra-iflas ve acele hukuk işlerini tetkike memur olan heyetin 20/8/934 tarih ve 4667/4460 numaralı ilamı arasında hasıl olan içtihat ihtilafının halli zımnında bu babtaki evrak İcra İflas Dairesinin 1/10/934 tarih ve 4834 numaralı müzekkeresiyle daireye verilmesi üzerine 26/5/935 pazar günü toplanan Genel Heyete kırk altı zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten ve içtihat ihtilafına esas olan mübayin kararlar okunduktan sonra söz alan:
Başkan fuat Hulusi : Seksen ikinci maddede Devlet malı haczedilemeyeceği tasrih edilmiştir. Bu bir istisnadır. Bunu tevsi edemeyiz, Muhasebei Umumiye Kanunu devlet malını tasrih etmiştir.
Evkaf malı devlet malı değildir.
başkan Ali Himmet : Evkaf mallarının devlet malı olmadığı muhakkaktır. Devlet müessesesi addedilmesi bile cay' teemmüldür. Vakıf malları icraen satmak vakfın mevzuuna muhaliftir. Varidatı haczedilmelidir. Bu meseleyi kaydı hayat şartiyle yapılan iratlara kıyasen hal etmek mümkündür.
Başkan Fuat Hulusi : Bu mallar haczedilir. İdare gelir, benim malımı satmayın, başka suretle temin edeceğim, derse haciz tehir edilir. İstibdal edilir.
Başkan Ali Himmet : Bazı zaruretlerde istibdal edilir, bundan satılacağı istidlal edilemez.
Vakfın mevzuuna muhalif olur.
Başkan fuat Hulusi : Hiç haczolunmaz demek hem evkaf idaresinin kredisini bozar ve hem de halkın itimadını selbeder.
Müzakerenin yeterliği onaylandıktan sonra reye konarak sonucunda :
SONUÇ :İcar ve İflas Kanunu mucibince haczedilemiyeceği beyan olunan Devlet mallarının ne gibi şeylerden ibaret bulunduğu Muvazenei Umumiye Kanunu ile tayin edilmiş olup bunlardan hariç kalan vakıf malların devlet malı addedilemeyeceği aşikar ise de, Kanunu Medeninin sureti Meriyet ve Şekli Tatbiki Hakkındaki 864 numaralı Kanunun sekizinci maddesi medlullüne göre Kanunu Medeninin meriyete vaz'ından evvel vücudagetirilen bu gibi evkaf hakkında esasatı sabıkanın tatbiki lazım gelmesine ve bu esaslaricabınca borçtan dolayı vakıf malların hacz ve füruhtu vakıf mevzu ve mefhumuna muhalif ve münafi olacağı cihetle caiz olmamasına ve her hangi bir vakıftan alacaklı olan bir kimsenin alacağını irat ve hasılatı vakıftan istifa edebileceğine binaen hasıl olan içtihat ihtilafının mali vakfın emvali devletten olmadığının kabulile beraber aynın mali vakfın emvali devletten olmadığının kabuliyle beraber ayninin hacz ve füruht edilemeyeceği ve yalnız varidat ve hasılatının haczi iktiza eyleyeceği suretinde tevhidine ekseriyle karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Borç taalluk ettiği vakıftan doğmuş ise haczolunur.
Aza
Sadi Bey