 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1934/49
K: 1934/2
T: 14.02.1934
DAVA : Tatil müddeti içinde yapılan tebligatın muteber addiyle müddetin cereyanı zaruri bulundu3ğu müstakar içtihadından iken ahiren mümasil diğer bir hadisede tatil esnasında müddet cereyan etmiyeceğine dair tahassül eden ekseriyet üzerine hasıl olan içtihat ihtilafının halli Temyiz Mahkemesi Ticaret Dairesi Yüksek Reisliğinin 19.11.933 tarih ve 328 numaralı müzekkeresiyle talep olunmakla hadisei ihtilaf hulasaten Heyeti Umumiyeye bildirilmekle beraber 934 senesi şubatının 14. çarşamba günü içtima edileceği bildirilmiştir.
Mezkur günde 1. Reis İhsan Beyefendinin reislikleri altında yapılan toplanmaya 43 zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten sonra söz alan dairei müşarünileyha Reisi Kazım Beyefendi; Dairemiz ötedenberi tatil müddetinde yapılan tebligatı muteber addetmekle beraber müddetin cereyan edeceğini kabul ederek munzam müddete kadar uzatırdı. Ahiren dairemize gelen bir hadisede tatilde müddet cereyan etmiyeceği ve munzam müddet geçmiş olsa bile temyiz istida ve layihalarının kabul edileceğine dair yeni bir ekseriyet tahassül etmiştir.
Şefkati Beyefendi: Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 175. maddesinde
bilumum mahkemelerin tatil olunacağı yazılı olmasına ve Teşkili Mehakim Kanunu mucibince tatil etmiş olan adliye hiç bir iş yapamaz, ancak istisnası vardır. işte bu istisna haricinde kalan muameleler muteber değildir. Tebliğ muteber olmayınca tabiidir ki müddet dahi cereyan etmez.
1. Reis İhsan Beyefendi: Tatilde hakimler ancak hakkı kazadan memnudur. Binaenaleyh tebliğ muteberdir, yalnız müddetin bitmesi tatile tesadüf ederse uzatılır.
Fuat Hulusi Beyefendi: İlamın tebliği bir muameledir. İlamın verilmesi de bir adli muameledir. Bendenizce kanundaki "muamele" tabiri hüküm verilinceye kadar yapılan işlerdir. Tebliğ bir kalem muamelesidir, vazııkanunun istihdaf ettiği manaya giremez.
Şefkati Beyefendi: Usuli muamele dava ikamesiyle başlar, tebliğle biter.
Şemsettin Beyefendi: Tebliğleri kanunun kasdettiği muamelelerden addetmek ısrarındayız.
Bu beyanda ilanen yapılan tebliğler dahi vardır, demeleriyle müzakerenin kifayeti kabul edilerek neticede:
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 81. maddesi sarahatına nazaran mahkemelerin tatil günlerinde yapılan tebligat muteber ve tatil günleri müddetle dahil olup ancak bitmesi tatil zamamına tesadüf eden mehillerin mezkur kanunun 177. maddesi mucibince tatilin bittiği günden itibaren yedi gün uzatılması icap edeceği ekseriyetle tekarrür etmiştir. 14.2.1934