 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu
E: 1931/10
K: 1931/42
T: 13.07.1931
DAVA : Defini isbat edemeyerek talibi tahlif olan müddeialeyhin bulunmadığı takdirde dahi müddeinin tahlifi icra edilip edilemeyeceği hususunda Temyiz Mahkemesi 4. Hukuk Dairesinin 12 teşrinisani 929 tarih ve 4309/3457 ve 3 nisan 930 tarih ve 2002/1453 no'lu ilamları arasındaki tezat ve mübayenetin halli müşarünileyh daire reisliğinin 5.4.930 tarih ve 155/98 no'lu tezkeresiyle talep ve bu babtaki ilamları daireye tevdi olundu.
İlam suretleri telhis ve nüshaları teksir edilerek Heyeti Umumiyeye tevzi ve tayin olunan 10.6.931 tarihindeki içtimaa kırk iki zatın iştirak ettiği görüldükten ve müzakere nisabı tahakkuk ettikten sonra söz alan azadan Ali Himmet Beyefendi:
Bendenizce tahlif için talep şarttır. Talebin vukuundan sonra hasmın huzuru şart değildir.
Vehbi Beyefendi: Mademki talep mesbuktur, hükme rapt için hasmın huzuruna ihtiyaç yoktur.
Kazım Beyefendi: Hadisede gıyap kararı tebliğ edilmesine ve teslimat iddiası def'i dava mahiyetinde olmasına göre yemin hakkındaki defini takip etmiyen müddeialeyhin gıyabında müddeinin tahlifine bir mecburiyeti kanuniye yoktur.
Ali Himmet Beyefendi: Yemin verdirmek hakimin vazifesidir.
Ali Rıza Beyefendi: Buradaki defi öyle bir defidir ki aynı zamanda müddeaaleyhin vazifesi bitmiştir. artık huzuruna ihtiyaç yoktur.
Tevfik Nazif Beyefendi: Tahlif ve yemin ayrı bir mevzu olduğu hakkındaki nazariyata ve müddeaaleyhin tahliften rücua hakkı olmasına göre gıyabında müddeinin tahlifi icra edilemez, buyurmalariyle rey'e vaz edilerek aşağıda rey adedine göre nisabı ekseriyet hasıl olamamıştır.
13.7.931 tarihinde içtima eden Heyeti Umumiyeye kırk bir zatın iştirak ettiği görüldükten ve nisabı müzakere hasıl olduktan sonra söz alan Kazım Beyefendi:
Mahkeme, müddeaaleyh gelmese bile müddeiyi tahlif etmek için kanuna istinat etmesi lazımdır.
Kanunun meskut olduğu ahvalde hukuki kaidelerden vesaireden istiane edilir. Müddeaaleyh defi dermeyan etmiş olmasına göre takip etmek zaruretindedir. Gelmediği takdirde feragat ettiğini kabul etmek lazımdır. Gıyabında tetkike mecbur olmayan mahkeme yemin dahi yaptırmaz.
Ali Himmet Beyefendi: Ahkamı sabıkaya nazaran yemin hasım huzurunda icra edilmek icap ederdi. Hatta binniyabe tahliflerde hasım namına birisi bulunurdu.
Ahkamı hazıramıza göre yeminin hasım huzurunda icra edileceğine dair bir kayıt ve delalet yoktur, yalnız tahlif için talep lazımdır. Bir kerre talep edildi mi talibi tahlif olan ister mahkemede bulunsun, ister bulunmasın hakimin diğer tarafı tahlif etmesi lazımdır. Esasen gerek müddei gerek müddeaaleyh mahkemeye gelmezse muhakeme gıyaben icra olunur, eğer talibi tahlif olan zat gelmediği surette gıyaben muhakeme yapılmamış olur. Sonra kanunda talibi tahlif olan mahkemeye gelmezse talebinden sarfınazar etmiş olunacağına dair hiç bir şey yoktur, buyurmalarıyla müzakerenin kifayeti takarrür etmekle neticede:
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda iki taraftan birinin talebi ile teklif olunan yeminin icrasında hasının huzuru şart edilmemiş olmasına mebni müddeaaleyhin talebi üzerine tahlifi karargir olan müddeinin yeminin icrası için tayin olunan günde davete icabet etmeyen müddeaaleyhin gıyabında tahlifi lazım geleceği on altı rey'i muhalife karşı yirmi beş rey ile ve mevcudun ekseriyeti mutlakasiyle tekerrür etmiştir. 13.7.1931