 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1972/6530
K: 1974/440
T: 19.04.1974
- BOŞALTMA (TAHLİYE) BELEDİYENİN GÖREVİ İHTİYACIN İSPATI EKSİK SORUŞTURMA
ÖZET: Belediye Kanununun 15. maddesinin 56. bendine göre her türlü yıkanma müesseseleri açmak da belediyelerin görevleri arasındadır. Mülkiyeti belediyeye ait olup davalıya kiralanan mo. tellerin genel plaj yapılacağı yolunda encümen kararı ibraz edilmiştir. Bu karar, ihtiyaç iddiasının kabulü yönünden mahkemeyi bağlamazsa da ihtiyaç nedenlerine ilişkin delillerin toplanması ve gerekirse keşif de yapılarak bir karar verilmesi doğru olur.
(1580 s. Belediye K m. 15/56)
Davacı Edremit Belediyesi vekili, Belediye Meclisinin aldığı karar gereğince, mülkiyeti Belediyeye ait Akçay semtinde bulunan ve davalıya kiralanan motellerin, umumi plaj yapılacağını ileri sürerek boşaltılmalarını istemiş, davalı vekilinin ihtiyaç iddiasının gerçeğe uymadığı şeklindeki savunmasına karşılık, davacı vekili Belediye meclisinin kararını ibraz etmiştir.
Mahkemece sadece Belediye Meclisi Kararının ihtiyacın varlığını kabule yeterli sayılamıyacağı ve iddianın isbat edilmemiş bulunduğu gerekçesiyle dava reddedilmiş, davacı vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 6 ncı Hukuk Dairesi, Belediye Encümeninde verilen karar usülen iptal ettirilmedikçe, davaya mesnet tutulabilir; bu nedenle davanın reddi usülsüzdür, nedeniyle kararı bozmuştur.
Mahkeme bazı sebep ve düşüncelerle önceki kararında direnmiş ve direnme kararı davacı Belediye vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnmeyi kapsayan son hükmün süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
1580 sayılı Belediye Kanunun 15 nci maddesinin 56 sayılı bendi hükmünce "Belediyelere ait ılıcaları işletmek, deniz hamamları ve her nev'i yıkanma müesseseleri açmak, açılmasına ruhsat verilenlere nezaret etmek"te Belediyelerin görevleri arasında sayılmıştır. Davacı vekili bu konuda Belediye meclisince alınan bir kararı ibraz etmiştir. Kuşkusuz, bu idari karar ihtiyaç iddiasının kabulü yönünden mahkemeyi bağlamaz. Ancak, mahkemece Belediye Meclisi kararında belirtilen ihtiyaç nedenleri hakkında tarafların delilleri toplanıp, gerekirse yerinde keşif de yapılarak deliller hep birlikte takdir olunmak suretiyle varılacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir. Bu nedenlerle, mahkemece bozma kararına uyulmak gerekirken eksik incelemeye dayanan önceki kararda direnilmesi usül ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Temyiz itirazlarının kabulüyle direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle H.U.M.K.nun 429 ncu maddesi gereğince BOZULMASINA, 19/4/1974 gününde oyçokluğuyla karar verildi.