 |
Yargıtay içtihatları bölümü
Yargıtay Kararı
T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
E: 1972/1273
K: 1975/258
T: 26.02.1975
DAVA : Taraflar arasındaki meni müdahale davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sürmene Asliye Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 16/10/1971 gün ve 84-810 sayılı kararın incelenmesi davacı tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 1. Hukuk Dairesinin 26/11/1971 gün ve 9811/7637 sayılı ilamiyle kesin mehil verilirken buna uyması zorunlu olan tarafa bu hususa riayet etmemenin doğuracağı sonuçların açıkça bildirilerek uyarılması gerekli iken bu şekilde işlem yapılmadığı gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece, önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz eden: Davacı Y.Y.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
KARAR : Davanın konusu elatmanın önlenmesi isteminden ibaret olup mahkeme 1/7/1970 günlü ara kararı ile sadece keşif yapılmasına karar vererek keşif gününü belirtmiş, 13/1/1971 günlü ara kararında ise heyet ve Fen ehli için ücret takdiri ile depo edilmesine karar vermiş, daha sonraki ara kararlarında ise 13/1/1971 günlü ara kararını tekrar etmiş ve kesin mehle rağmen gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle davayı reddetmiş kararın özel dairece bozulması üzerine mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Taşınmazlarda yapılacak keşiflerde önce yerini gösterecek mahalli bilirkişi ile tapu uygulamasını yapacak fen bilirkişisinin usulüne uygun olarak seçilmesi keşif giderlerinin özellikle mahkeme heyetince ödenecek tazminatla bilirkişi ve vasıta ücretlerinin keşif gününün belirtilmesi ile bilirkişilerin keşif gününden haberdar edilmeleri için davetiye giderlerinin tesbiti ile bunların hangi tarafça olayda davacı ödeneceğinin açıklanması ve bunu takiben giderlerin depo edilmesi amacıyla mehil ve daha sonra kesin mehil verilmesi ve sonucuna göre hüküm tesisi gerekir. Bu nedenlerle özel daire bozma kararına uyulmak icabederken mahkemece az önce açıklanan hukuki esaslara uygun olmayan kapsamı yukarıda açıklanan ara kararlarının gereklerinin kesin mehille rağmen yerine getirilmemesi nedeniyle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun Mad. 163. davanın reddini önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Direnme kararı bozulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının yukarıda gösterilen nedenlerle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429. maddesi uyarınca BOZULMASINA 26.2.1975 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.